Weltspiegel: Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια του lockdown.

Το κυκλαδίτικο νησί της Αμοργού είναι ένας φυσικός παράδεισος για τους μεμονωμένους παραθεριστές. Αλλά μάλλον δεν θα μείνει έτσι.

70 ανεμογεννήτριες με ύψος 150 μέτρα

Πάνω από 70 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 150 μέτρων πρόκειται να ανεγερθούν στην παρθένα κορυφογραμμή της Αμοργού, τοποθετημένες η μία πίσω από την άλλη σε όλο το μήκος του νησιού. Πολύ λίγοι εδώ γνωρίζουν τι είναι πραγματικά προγραμματισμένο.

Οδηγούμε στον Κίναρο, μια ώρα ανατολικά της Αμοργού. Εδώ θα κατασκευαστούν επίσης ανεμογεννήτριες. Κανένα πρόβλημα, λένε οι επίσημες αρχές, το μικρό νησί βράχου είναι ακατοίκητο. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια: η Ειρήνη μεγάλωσε εδώ και ζει μόνη της στο νησί από το θάνατο του συζύγου της. Είναι γνωστή και πολλοί την προσέχουν. Ένα πλοίο ανεφοδιασμού έρχεται ακόμη και μία φορά την εβδομάδα. Και όμως δεν υπάρχει επίσημα για τις αρχές. Δεν θέλει να φύγει χωρίς τα ζώα της – έχει δύο ντουζίνα κοτόπουλα και μια κατσίκα. Πού πρέπει όμως να πάνε όταν έρχονται οι ανεμογεννήτριες;

Η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με όλη της τη δύναμη και άλλαξε νόμο κατά τη διάρκεια του lockdown. Αυτό σημαίνει ότι οι αιολικοί σταθμοί μπορούν να κατασκευαστούν πολύ πιο γρήγορα και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες έγκρισης – ακόμη και σε φυσικά καταφύγια.

Φτάνουμε στη Λεβίθα: αυτό που σχεδιάζεται εδώ εξακολουθεί να επισκιάζει το έργο Κίναρος: 30 ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στο νησί.

 Και πάλι οι αρχές λένε ότι το νησί δεν είναι κατοικημένο. Η οικογένεια Κάμποσος ζει εδώ για 200 χρόνια. Παράγουν ακόμη και τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο. Οι γιοι καλλιεργούν τα χωράφια – αυτό συμβαίνει εδώ και δύο αιώνες από τότε που η οικογένεια της Πάτμου μετακόμισε εδώ. Γιατί οι συνθήκες διαβίωσης ήταν καλύτερες εδώ. 13 άτομα ζουν μαζί στο αγρόκτημα το καλοκαίρι. Το χειμώνα τα παιδιά μετακομίζουν στην Πάτμο με τους συγγενείς τους και τα αδέλφια φροντίζουν μόνα τους το αγρόκτημα. Τώρα ξαφνικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πια.

Πολλοί επωφελούνται από τα σχέδια αιολικής ενέργειας: ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες αναπτύσσουν τα νησιά και ρίχνουν τσιμεντένια θεμέλια. Στη συνέχεια μπαίνουν στο παιχνίδι οι εταιρείες που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, κυρίως εταιρείες από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Αμοργός. Το ανέγγιχτο τοπίο είναι δημοφιλές στους μεμονωμένους παραθεριστές. Μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν το νησί και προσφέρουν εκπληκτική θέα.

Ανησυχούν ιδιαίτερα εδώ, γιατί ποιος άλλος έρχεται όταν υπάρχει μια σειρά ανεμόμυλων μετά από ανεμόμυλους κατά μήκος ολόκληρης της κορυφογραμμής. Στο καφενείο του Γιώργου, ο οποίος είναι επίσης οδηγός βουνού, το νούμερο ένα θέμα συνομιλίας: «Ορισμένες ομάδες πεζοπορίας από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με φώναξαν ανήσυχους γιατί χτίζονται δρόμοι για τις ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τα μονοπάτια πεζοπορίας Αμοργός ».

Ο Γιώργος γνωρίζει κάθε γωνιά του νησιού. Του αρέσει ιδιαίτερα να οδηγεί τους παραθεριστές στο διάσημο ροκ μοναστήρι στα ανατολικά του νησιού. Οι γκρεμοί είναι θεαματικοί και έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά ως σκηνικά ταινιών. Ωστόσο, είναι προς το παρόν αβέβαιο εάν αυτές οι προοπτικές θα εξακολουθούν να υπάρχουν σε δέκα χρόνια.

Πηγη: weltspiegel

Exit mobile version