Spiegel (Γερμανία): Η ΕΕ θα αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL η ΕΕ έχει προγραμματίσει ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της για το απόγευμα της Κυριακής. Στην τηλεδιάσκεψη θα αποφασίσουν για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift.

Η Ρωσία θα μπορούσε πλέον να χάσει την πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό δίκτυο Swift ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, για την Κυριακή στις 18:00 έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης, υποτίθεται ότι πρόκειται για «επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, η απόφαση αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Swift θα μπορούσε επίσης να ληφθεί.

Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ακόμη και οι τελευταίοι εναπομείναντες αμφισβητούμενοι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έχουν εγκαταλείψει την αντίστασή τους στο προηγουμένως αμφιλεγόμενο βήμα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Το ένα αφορά έναν «συγκεκριμένο και λειτουργικό» περιορισμό της πρόσβασης του ρωσικού Swift, είπε από το Βερολίνο . Εργάζονται “υπό υψηλή πίεση” για το πώς η αποσύνδεση της Ρωσίας από τη Swift μπορεί να περιοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε “να χτυπήσει τους σωστούς ανθρώπους”, δήλωσαν η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Robert Habeck (Πράσινοι).

Το Λουξεμβούργο, που είχε υποστηρίξει το Βερολίνο στην αρνητική του στάση, έχει πλέον περάσει στη νέα πορεία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε στο Spiegel ότι η κυβέρνησή του είναι επίσης υπέρ ενός «συγκεκριμένου περιορισμού» στη Swift. Η Ιταλία, η Κύπρος και η Ουγγαρία είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει την αντίστασή τους.

Exit mobile version