Self test: Ψευδώς θετικά με αποτελεσματικότητα μόλις 13,5%. Τέλος και στα «δωρεάν»! Η απάντηση Μαγιορκίνη

Οι επιχειρήσεις θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα self test ημερησίως.

Κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον Απρίλιο από τον Άδωνι Γεωργιάδη και πλέον έγινε πράξη, καθώς από σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται σε οκτώ κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών) θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

Μόνο που το ένα self test θα καλούνται να το πληρώνουν οι επιχειρήσεις και το άλλο θα το διαθέτει το κράτος.

Εκτός από αυτό όμως μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα τους δεν δικαιώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η οποία έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό το «άνοιγμα» στα self test, τα οποία όμως αποδεικνύονται αναξιόπιστα.

Από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ, που παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα, ελάχιστα από τα επιβεβαιωτικά τεστ βγαίνουν θετικά στον ιό: κυμαίνονται από 13% έως 18%, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο 80%!

Συγκεκριμένα τα self test έχουν θετική προγνωστική αξία 13.5% περίπου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από 2,3 εκατομμύρια τεστ, βρέθηκαν 55.000 θετικά, ενώ από αυτά τα πραγματικά θετικά στον επανέλεγχο ήταν μόλις 7.300!

Ενώ όσον αφορά την αξιοπιστία τους στην πράξη γενικώς δεν μπορούμε να την μάθουμε καθώς δεν μπορούμε να μάθουμε αν είναι πραγματικά τα αρνητικά τεστ που δηλώνονται.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε εξαιτίας κάποιο ελαττωματικού κιτ, είτε επειδή οι πολίτες μπορεί να έχουν συμπτώματα και ενώ είχαν βγει αρνητικοί σε self test να δηλώνουν πως είναι θετικοί, ώστε να εξεταστούν από έναν επαγγελματία υγείας.

Την ίδια ώρα τα θετικά τεστ που δηλώθηκαν μέχρι σήμερα και αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι 3.000, αν κρίνουμε από τα παραπάνω είμαστε βέβαιοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μικρότερος.

Ενώ δεν είναι γνωστό αν μέσα σε αυτά τα 3.000 είναι και τα δεκάδες στα Ιωάννινα, εκεί που δεκάδες γονείς ανησύχησαν γιατί τα self test στα οποία υποβλήθηκαν τα παιδιά τους βγήκαν ψευδώς θετικά.

Aπάντηση Μαγιορκίνη για τα παράδοξα αποτελέσματα των self tests

Σε προβληματικά τεστ ή τρόπο εξέτασης ή εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αρχική αυτοεξέταση, αποδίδει ο Γκίκας Μαγιορκίνης το παράδοξο που παρατηρείται με τους επανελέγχους των self tests.

Το ερώτημα ήταν το εξής:

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την Τετάρτη είχαν γίνει 54.936 επανέλεγχοι πολιτών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε self tests, με θετικό προφανώς αποτέλεσμα. Από αυτούς, μόλις 7.304 ή το 13,2% βγήκαν θετικοί και στον επανελέγχο. Αυτό σημαίνει πως το 86,8% είχαν ψευδώς θετικό αρχικό τεστ. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας των self tests; Πώς εξηγείτε την απόκλιση“;

Ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε τα εξής:

“Κατ’ αρχήν να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχουν 71.000 δηλώσεις θετικών self test (σ.σ. αναφέρεται στον χθεσινό αριθμό των ατόμων που προσήλθαν για επανέλεγχο). Οι άνθρωποι αυτοί επανέρχονται σε μια μονάδα να τους εξετάσει γιατρός εντός περίπου τριών ημερών από το self test για οποιονδήποτε λόγο.

Μπορεί να τούς έχει ζητηθεί ένα άλλο τεστ από κάποια άλλη δομή. Μπορεί να χάλασε το κιτ εκείνη την στιγμή. Μπορεί να είχαν ένα ασθενώς θετικό. Να είχαν κάποια αμφιβολία, να είχαν συμπτώματα, να είχαν επαφή.

Υπάρχει μία πλειάδα περιπτώσεων οι οποίοι μπορεί να επανέλθουν και το πιο σημαντικό είναι άτομα που έχουν συμπτώματα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα, έχουμε πει ότι πρέπει να κάνει ένα τεστ σε μονάδα Yγείας.

Άρα, λοιπόν, είναι άτομα τα οποία για οποιοδήποτε λόγο χρειάστηκαν τη συμβουλή ή το τεστ από έναν επαγγελματία Υγείας. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των self tests. Τα self tests έχουν αξιολογηθεί από διεθνείς Οργανισμούς σε μεγάλες μελέτες και η αξιοπιστία τους είναι μελετημένη με ακρίβεια”.

Exit mobile version