Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα αυξήσει απότομα τις δαπάνες της για την άμυνα σε περισσότερο από το 2% της οικονομικής παραγωγής της σε μια από μια σειρά από αλλαγές πολιτικής που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γερμανία αυτή την εβδομάδα διέκοψε επίσης το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία και συμφώνησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία μετά από μακροχρόνια αντίσταση στην πίεση των δυτικών συμμάχων και στα δύο ζητήματα και αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι είναι υπερβολικά επιθετικός προς το Κρεμλίνο.
«Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην ασφάλεια της χώρας μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Σολτς σε έκτακτη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής της Μπούντεσταγκ την Κυριακή.
Η Γερμανία αντιστέκεται εδώ και καιρό στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% της οικονομικής παραγωγής υπό το πρίσμα της ιστορίας της του 20ου αιώνα και ως αποτέλεσμα ισχυρού ειρηνισμού μεταξύ του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Γερμανία αναμένεται να έχει δαπανήσει το 1,53% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2021.
Ο Scholz είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει 100 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές επενδύσεις από τον προϋπολογισμό του 2022. Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, συγκριτικά, ήταν 47 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.
Η Γερμανία θα μπορούσε να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 που κατασκευάστηκαν από τη Lockheed Martin (LMT.N) για να αντικαταστήσει το γερασμένο Tornado της στο ρόλο της ανταλλαγής πυρηνικών, είπε ο Scholz.
Ωστόσο, η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης πρέπει να κατασκευαστεί στην Ευρώπη από κοινού με ευρωπαίους εταίρους, ιδιαίτερα με τη Γαλλία, είπε.
Είπε επίσης ότι η Γερμανία έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία ως προμηθευτή ενέργειας.
Σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να στείλει στην Ουκρανία αμυντικά αντιαρματικά όπλα, πυραύλους εδάφους-αέρος και πυρομαχικά μετά από μακρόχρονη άρνησή της με την αιτιολογία ότι η χώρα δεν έστειλε όπλα σε ζώνες σύγκρουσης, ο Scholz είπε απλά: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση στην απάντηση του Πούτιν. επίθεση”.
Ο Scholz είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα αισθανθεί σύντομα το υψηλό τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για τον πόλεμό του.
«Και διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις χωρίς κανένα ταμπού», είπε.