Με τουλάχιστον 13 Έλληνες δημοσιογράφους να λέγεται ότι έχουν γίνει στόχος του spyware Predator, το οποίο φέρεται να έχει αποκτηθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καλούν τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν γρήγορα μια ανεξάρτητη έρευνα για αυτό το αυθαίρετο παρακολούθηση και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιβάλουν μορατόριουμ στη χρήση spyware.
Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου από τον ελληνικό ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Inside Story , η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας (ΕΥΠ) αγόρασε το Predator για ένα αρχικό ποσό 7 εκατομμυρίων ευρώ, ακολουθούμενο από μηνιαίες πληρωμές 150.000 ευρώ για δέκα εναλλασσόμενους στόχους. Η αγορά αυτή συγκαλύφθηκε σε άλλο συμβόλαιο που υπέγραψε η ΕΥΠ. Το λογισμικό φέρεται να εγκαταστάθηκε σε υπολογιστές σε ένα κρατικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή, μια μικρή πόλη στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου δήλωσε ότι έρευνα για τη χρήση του spyware «έχει ήδη ξεκινήσει από την ελληνική δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των δημοσίων αρχών». Όμως αυτή η έρευνα, όπως και η κοινοβουλευτική, δεν έχει γίνει με αυστηρό τρόπο. Και είναι λυπηρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση απειλεί δημοσιογράφους – τους μόνους ανθρώπους που έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής να ρίξει φως στη χρήση του Predator από την Ελλάδα – απειλώντας «να τιμωρήσει τόσο τους εμπλεκόμενους όσο και εκείνους που διαδίδουν ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει – προς την RSF και άλλους – να τροποποιήσει τη νομοθεσία που ρυθμίζει την παρακολούθηση και ακόμη και να απαγορεύσει εντελώς το spyware. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίδης –ο οποίος κατά ειρωνεία έγινε στόχος του Predator, σύμφωνα με το Documento– υποσχέθηκε στις 3 Οκτωβρίου, κατά την επίσκεψη των ευρωβουλευτών που ερευνούν την υπόθεση, να παρουσιάσει σχέδιο νόμου εντός δύο εβδομάδων.
Η RSF σημειώνει ότι το προσχέδιο νόμου που τελικά δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου φαίνεται δυστυχώς να επιτρέπει σε ένα άτομο που ήταν υπό παρακολούθηση στο παρελθόν να ενημερωθεί μόνο τρία χρόνια αργότερα. Ωστόσο, η RSF θα προβεί σε ανάλυση του σχεδίου υπό το φως των δικών της πρόσφατων συστάσεων για την ελληνική νομοθεσία επιτήρησης.
Στο στόχαστρο έχουν γίνει 13 δημοσιογράφοι κάθε είδους ΜΜΕ
Η χρήση της τεχνολογίας κυβερνοπαρακολούθησης για την κατασκοπεία δημοσιογράφων είναι ξεκάθαρα ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 13 δημοσιογράφοι αναφέρονται τώρα ότι ήταν στόχοι Predator. Όπως και ο Θανάσης Κουκάκης , ο ερευνητής του οποίου η υπόθεση αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι, το Documento έχει αναφέρει την παρακολούθηση άλλων 12 δημοσιογράφων στα τεύχη του στις 6 Νοεμβρίου και 13 Νοεμβρίου . Καθώς οι διαδοχικές δημοσιογραφικές έρευνες σφίγγουν το βίτσιο στο οποίο είναι πλέον εγκλωβισμένος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει γίνει σαφές ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων γίνεται σε πρωτοφανή κλίμακα και πολλοί έχουν πληγεί.
Στο στόχαστρο έχουν γίνει δημοσιογράφοι που εργάζονται για μέσα ενημέρωσης διαφόρων τύπων και πολιτικών σύνταξης. Στους στόχους για παράδειγμα ήταν ο Αλέξης Παπαχελάς , διευθυντής της γνωστής κεντροδεξιάς εφημερίδας Καθημερινή και ο Αντώνης Δελλατόλας , δημοσιογράφος της σατιρικής εφημερίδας Το Ποντίκι .
Μεταξύ αυτών ήταν και η Εύα Αντωνοπούλου , παρουσιάστρια σταρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ , η οποία ήταν σχεδόν βέβαιο ότι στοχοποιήθηκε για να πάρει πληροφορίες για τον σύζυγό της, ο οποίος συντόνιζε τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα. Ο Σπύρος Σιδέρης , δημοσιογράφος που καλύπτει διεθνή πολιτική για το EURACTIV.gr και το iEidiseis , κατέθεσε καταγγελία για την κατασκοπεία στην οποία υποβλήθηκε, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κουκάκη .
Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα αυτού του πολύπλοκου δικτύου παρακολούθησης ήταν ξεκάθαρα στόχος με στόχο να πάρουν πληροφορίες για μια από τις επαφές τους. Αυτό συνέβη με τον Γιάννη Κουρτάκη , εκδότη της εφημερίδας Παραπολιτικά , που κατασκοπεύτηκε λόγω της υποτιθέμενης εγγύτητάς του με τον Ευάγγελο Μαρινάκη, επιχειρηματία που, μεταξύ άλλων, είναι ιδιοκτήτης των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα .
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022 , τη χαμηλότερη θέση από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ.