Υπό έλεγχο είναι και το τηλέφωνο του αρχηγού των Σοσιαλιστών, 14.000 βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Παραιτείται ο προϊστάμενος των υπηρεσιών. «Δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό»
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε η πιο σκοτεινή ώρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός γιόρταζε για χρόνια στην Ευρώπη ως το παιδί-θαύμα των συντηρητικών, εμφανίστηκε χθες στην τηλεόραση με θλιβερό αέρα και περιχαρακώθηκε πίσω από το μοναδικό λεπτό τοίχο που τον χωρίζει πλέον από την παραίτησή του: «Δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό .”
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι ύποπτος ότι επινόησε δίκτυο κατασκοπείας τόσο εκτεταμένο που συνορεύει με παράνοια. Δεκατέσσερις χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν καταλήξει, χωρίς να το γνωρίζουν, στο στόχαστρο ενός Έλληνα Big Brother. Μπλεγμένος στον κολοσσιαίο ιστό της κρατικής επιτήρησης μέσω ενός συνδυασμού «κλασικής» υποκλοπής πληροφοριών και απόπειρες εξαγωγής περαιτέρω πληροφοριών μέσω πειρατικού λογισμικού με όνομα που είναι ήδη πρόγραμμα «Predator».
Ανάμεσα στα εξαίρετα θύματα είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ένας ερευνητής δημοσιογράφος ο Θανάσης Κουκάκης. Το θέμα έχει ήδη αναγκάσει σε παραίτηση τον επικεφαλής των πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων και τον επιτελάρχη του κ. Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη. Αλλά ότι ο τελευταίος είναι ανιψιός του πρωθυπουργού φαίνεται πλέον η πιο ακίνδυνη λεπτομέρεια αυτού του «ελληνικού Watergate», όπως το βάφτισε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας.
Σε ερώτηση της Repubblica, ο βουλευτής του Πασόκ, Γιώργος Καμίνης, είναι έξαλλος: «Πώς δεν ξέρει ο Μητσοτάκης; Μόλις διορίστηκε πρωθυπουργός, το 2019, ανέλαβε την αντιπροσωπεία στις μυστικές υπηρεσίες. Και την περασμένη άνοιξη ψήφισε νόμο που ακυρώνει την υποχρέωση ειδοποίησης των αναχαιτισμένων που καταλήγουν στο στόχαστρο των υπηρεσιών. Ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο». Ως «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη στάση Μητσοτάκη και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Επιπλέον, αν επιβεβαιωθεί, θα φαινόταν σαν οικογενειακή “συνήθεια”. Πράγματι, ένα αληθινό μοτίβο των πολιτικών που εναλλάσσονται για δεκαετίες, στη σκιά του Παρθενώνα. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν αντίπαλος του ιδρυτή των σοσιαλιστών, Ανδρέα Παπανδρέου, ο πατέρας του Μητσοτάκη είχε βάλει έναν απόστρατο στρατηγό, τον Γριλάκη, στο υπόγειο του αρχηγείου της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό να κατασκοπεύει τα τηλέφωνα του ΠΑΣΟΚ. Και δυστυχώς ο ίδιος ο πατέρας των σοσιαλιστών δεν γλίτωσε τη γοητεία της κρυφής παρακολούθησης. Και τη βρώμικη δουλειά, στη θέση του παλιού απόστρατου στρατηγού, προσέλαβε ο τότε επικεφαλής της δημόσιας τηλεφωνικής εταιρείας Θεοφάνης Τόμπρας.
Σε αυτό το 2022 που στιγματίστηκε από τον πόλεμο προ των πυλών της Ευρώπης, η πιο σκοτεινή ιστορία κατασκοπείας φαίνεται να έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όταν η επιτήρηση ήταν μια επεμβατική κρατική πρακτική. Και είναι μια ιστορία που ξεκίνησε σχεδόν τυχαία. Το 2021 ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης, τότε ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία των Ελλήνων Σοσιαλιστών, παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο στους τεχνικούς της Βουλής του Στρασβούργου. Είναι ένας τακτικός έλεγχος για να δούμε αν το κινητό τηλέφωνο παρακολουθείται. μια υπηρεσία που μπορούν να επωφεληθούν από τους βουλευτές της ΕΕ. Οι τεχνικοί χτυπούν αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου: βρίσκουν έναν σύνδεσμο στο smartphone που κρύβει τον ιό-κατάσκοπο «Predator», ικανό να μολύνει τα email του, τις συνομιλίες του, τα social media του. Ευτυχώς ο Ανδρουλάκης δεν έκανε ποτέ κλικ στον σύνδεσμο.
Στις 29 Ιουλίου, ο αρχηγός πληροφοριών Κοντολέων παραδέχεται κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση ότι οι πληροφορίες κατασκοπεύουν επίσης τους Έλληνες και συγκεκριμένα παραδέχεται ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Κουκάκη. Εν ολίγοις, έχει γίνει διπλή παρακολούθηση στον αρχηγό των Σοσιαλιστών. Και κυβερνητικές πηγές για να το δικαιολογήσουν δίνουν ένα απίστευτο κίνητρο. Η επιδρομή κατά του Ανδρουλάκη φέρεται να διατάχθηκε από ξένες μυστικές υπηρεσίες, ιδίως Ουκρανούς και Αρμένιους, ανησυχώντας για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με την Κίνα. Ακαταμάχητος ο Στέλος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του Σύριζα: «Είναι απίστευτο να μην παραιτείται ο Μητσοτάκης», μας λέει στο τηλέφωνο. «Αυτό το σύστημα που βγήκε μοιάζει με τη Στάζι. 14 χιλιάδες άνθρωποι αναχαιτίστηκαν μόνο το 2021. Και ο Μητσοτάκης αρνείται το αδιαμφισβήτητο
Πηγή: la Repubblica