Gazprom: Παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1

Για τέσσερις και όχι για τρεις ημέρες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα διακόψει τελικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 η Gazprom. Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη.

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα παράταση στη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη εν όψει χειμώνα.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού θα διακοπούν για τέσσερις και όχι για τρεις ημέρες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, καθώς η στρόφιγγα του φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει από 31 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η κίνηση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου να αναστείλει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη γαλλική Engie.

Από 31 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτέμβρη η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1

Συγκεκριμένα, η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου, λόγω επισκευών της μοναδικής εναπομείνασας μονάδας συμπιεστή φυσικού αερίου που βρίσκεται σε λειτουργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom στην πλατφόρμα πληροφοριών Seeburger, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές της Gazprom σημείωσαν άνοδο 6%, μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την αναστολή της άντλησης φυσικού αερίου.

Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργεί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, λόγω της διακοπής λειτουργίας αρκετών αεριοστροβίλων του από τις 27 Ιουλίου.

Ένα από αυτά – κατασκευασμένο στον Καναδά από την Siemens Energy – έχει σταλεί στο Μόντρεαλ για επισκευή.

Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα.

Η Gazprom αυξάνει τις πιέσεις της στη Γαλλική Engie

Την ίδια ώρα, η Gazprom αποφάσισε να συμπιέσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Engie, μία από τις κύριες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, από την Τρίτη (30/8) σε μια διαμάχη για τα συμβόλαια, βαθαίνοντας τις ανησυχίες στην Ευρώπη.

Προχώρησε στην απόφαση να αναστείλει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη γαλλική Engie από την 1η Σεπτεμβρίου “μέχρι να λάβει όλες τις πληρωμές για το φυσικό αέριο στο ακέραιο”.

Οι παραδόσεις της Gazprom στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προειδοποίησε ότι “μια δραστική περικοπή” κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την πρόβλεψη της Γαλλίας για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Exit mobile version