Στις 15 Οκτωβρίου, η Ελλάδα αναμενόταν να ζητήσει και να λάβει την πρώτη δόση του Ταμείου ανάκαμψης.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι οι γραφειοκράτες της ΕΕ σκοπεύουν να συστήσουν τον αποκλεισμό της δόσης καθώς η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει το δρόμο για την πρώτη πληρωμή.
η ηγεσία του εκτελεστικού στελέχους δεν θέλει προβλήματα με το Ταμείο ανάκαμψης σε αυτό το στάδιο, φοβούμενοι ότι θα κλονιστούν οι διεθνείς αγορές.
«Δεν θέλουν να προκαλέσουν αβεβαιότητα στο σύστημα τουλάχιστον στον πρώτο γύρο […] θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με το πόσο ισχυρός είναι ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης για να βοηθήσει την Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της». πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Ο διπλωμάτης, ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Οι εταίροι της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις-οι οποίες θα είχαν λάβει ούτως ή άλλως χρήματα από τις τράπεζες-και όχι επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και ΜΜΕ που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ΜΜΕ διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι αποκλείονται από τον δανεισμό των τραπεζών.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο EURACTIV Greece ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στις ΜΜΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία να συγχωνευθούν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάει πίσω η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
Μια συνθήκη «αδιαπραγμάτευτη» για την επιτυχή έκβαση του εθνικού σχεδίου της επόμενης ημέρας, που εκπόνησε η κυβέρνηση, ήταν η απρόσκοπτη-βάσει των χρονοδιαγραμμάτων- εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή απόκλιση θα δημιουργούσε σημαντικές δυσχέρειες στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, στην επίτευξη των υψηλών αναθεωρημένων στόχων που θέσπισε το ΥΠΟΙΚ, καθώς και στην τροφοδότηση του «επιχειρείν» που αναμένει διακαώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Την ανάγκη για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, υπερτόνιζαν και ασπάζονταν μετ’ επιτάσεως στο Μαξίμου και προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις, τα 12 ορόσημα-προϋποθέσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Ελλάδα (τρίτο τρίμηνο 2021), προκειμένου να εκταμιεύσει την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,5 δισ.ευρώ.
Η εκταμίευση, βάσει πάντα των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, θα γινόταν εντός του Οκτωβρίου, ωστόσο με κύρια υπαιτιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετατίθεται για τον Φεβρουάριο του 2022, ενδεχομένως και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς! Αιτία για τη σημαντική καθυστέρηση που δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στην προσπάθεια έμπρακτης επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξης των δοκιμαζόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων-ανεξαρτήτως βεληνεκούς- είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ε.Ε, που αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες και ξεπερνούν κάθε πρότερη εκτίμηση για τη διάρκεια τους.
Η πρώτη δόση, λοιπόν, ύψους 3,5 δισ.ευρώ, θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία- τα οποία έχουν λάβει από τον Αύγουστο την προκαταβολή των 4 δισ, με πολύμηνη καθυστέρηση, γεγονός αναμφίβολα αρνητικό στην προσπάθεια ανάκαμψης που βρίσκεται εν εξελίξει. Η ελληνική οικονομία, όπως πιστοποιούν όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες αλλά και εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς θεσμοί, βρίσκεται σε θετικό μομέντουμ, το οποίο χρίζει… εκμετάλλευσης. Η εξέλιξη, όμως, με την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί πισωγύρισμα για τα εν εξελίξει σχέδια και σίγουρα θέτει έναν ισχυρό αστερίσκο τόσο για την επίτευξη των υψηλών μακροοικονομικών στόχων που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ, όσο για την υλοποίηση των άμεσων σχεδίων που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων και άλλων αντίστοιχων σκοπών.
Πηγή: euractiv.com