Alexander Soros: Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να χτίζει ψηλότερα τείχη (για πρόσφυγες) και να πανικοβάλλεται.

Ο Αλεξάντερ Σόρος (γιος του George Soros και αναπληρωτής πρόεδρος των Open Society Foundations) έκανε tweet και ανέφερε ότι: Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να χτίζει ψηλότερα τείχη και να πανικοβάλλεται. Θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες

Η Ελλάδα δήλωσε ότι ολοκλήρωσε ένα τείχος 40 μιλίων (40χλμ) στα σύνορά της με την Τουρκία και εγκατέστησε ένα σύστημα παρακολούθησης για να αποτρέψει τους πιθανούς αιτούντες άσυλο να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν .

Η σαρωτική πρόοδος των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε φόβους ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μεταναστευτική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2015, με τους ανθρώπους να διαφεύγουν από διώξεις ή περαιτέρω συγκρούσεις.

Ο υπουργός προστασίας των πολιτών της Ελλάδας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι η χώρα είχε λάβει μέτρα για να σταματήσει την επανάληψη σκηνών πριν από έξι χρόνια. Ένας φράχτης σχεδόν οκτώ μιλίων είχε ήδη τοποθετηθεί.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, για τον πιθανό αντίκτυπο», είπε ο Χρυσοχοΐδης. «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη και θα γυρίσει τους ανθρώπους πίσω. «Η χώρα μας δεν θα αποτελέσει πύλη προς την Ευρώπη για παράνομους Αφγανούς μετανάστες», δήλωσε ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μιταράτσι σε δήλωσή του.

Το ζήτημα τέθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή σε συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν είπε ότι το Αφγανιστάν και το Ιράν – μια βασική διαδρομή για τους Αφγανούς στην Τουρκία – θα πρέπει να υποστηριχθούν ή ένα νέο μεταναστευτικό κύμα είναι βέβαιο, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή πέρασαν από την Τουρκία στην ΕΕ το 2015 – συμπεριλαμβανομένων σκαφών πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος. Περίπου 60.000 έμειναν στην Ελλάδα καθώς περισσότεροι ταξίδεψαν βόρεια σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία το 2016 για να σταματήσει τη ροή μεταναστών σε αντάλλαγμα για οικονομική υποστήριξη. Οι αφίξεις που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου ή είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.

Πηγή: theguardian

Exit mobile version