Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ΕρσίνΤατάρ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν υπάρξει τρόπος, λίγο μετά την επιβεβαίωση ότι ήταν μεταξύ των χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που έχουν στην κατοχή τους τα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα επέστρεφε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν μπορούσε, καθώς κατηγόρησε τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για την ομιλία του στους Τουρκοκύπριους ως “πολίτες μου”.
Ο Τατάρ δήλωσε σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ το κυπριακό διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι το είχε λάβει πριν το 1974.
Τα σχόλια του Τατάρ έλαβαν χώρα όταν ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους ως “πολίτες μου” βάσει επίσημων στοιχείων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία ανέφεραν ότι δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν στην κατοχή τους τα διαβατήρια και τα δελτία ταυτότητας της Δημοκρατίας.
“[Με αυτά τα σχόλια] ο Αναστασιάδης θέλει να πει, “Αφού έχεις αυτά τα δελτία ταυτότητας, πρέπει να με υπακούς”. Γεννήθηκα πριν το 1974. Έτσι έχω αυτό το έγγραφο, αλλά θα το επιστρέψω εάν υπάρχει τρόπος”, δήλωσε ο Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Άγκυρα, σε Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα.
Εκτός από τον Τατάρ, εννέα στους έντεκα υπουργούς του αποσχισθέντος ψευδοκράτους, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Ερσάν Σανέρ, κατέχουν επίσης διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι οι υπόλοιποι δυο υπουργοί είναι τουρκικής καταγωγής, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν αυτό το διαβατήριο.
Εδώ και δεκαετίες, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να ενώσουν την Κύπρο ως ομοσπονδία δυο ζωνών – το μόνο πράγμα στο οποίο οι δύο πλευρές είχαν, μέχρι πρόσφατα, τη δυνατότητα να συμφωνήσουν επί της αρχής.
Υπό νέα ηγεσία, οι Τουρκοκύπριοι αναφέρουν τώρα ότι μόνο μια λύση δυο κρατών μπορεί να λειτουργήσει.
Μια συμφωνία δυο κρατών θα συνεπαγόταν αναγνώριση του ψευδοκράτους κάτι που οι Ελληνοκύπριοι που διαχειρίζονται ονομαστικά ολόκληρο το νησί είναι εκτός συζήτησης, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές απέτυχαν να φθάσουν σε κοινή συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 29 Απριλίου.
Οι Ελληνοκύπριοι αναφέρουν ότι μια συμφωνία που βασίζεται στην ομοσπονδία κατοχυρώνεται σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.