Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το TAXISnet

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το Taxisnet αναμένεται να είναι διαθέσιμο για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους μετά το Πάσχα.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, το οποίο προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορία.

Απαλλαγή από τεκμήρια και e-αποδείξεις

Η απαλλαγή από τα τεκμήρια και την υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων που έχουν προκύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές θα εφαρμοστεί με αυστηρούς κόφτες.

Έτσι, από πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων προκύπτουν τα εξής:

Το πέναλτι φόρου 22% γλιτώνουν σε κάθε περίπτωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι και θα δηλώσουν εφέτος οι εξής κατηγορίες πολιτών:

Οι κόφτες απαλλαγής από τα τεκμήρια

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην απαλλαγή από τα τεκμήρια μερίδας φορολογουμένων αλλά με αυστηρούς κόφτες. Συγκεκριμένα για να απαλλαγεί κάποιος από τη φορολόγηση με τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός του θα πρέπει σε ένα από τα 2 προηγούμενα έτη να μην είχε πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην έχει προσαύξηση περιουσίας που να οδηγεί σε φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια. Επίσης, βασική προϋπόθεση για να εξαιρεθεί κάποιος από τα τεκμήρια είναι αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενη η επιχείρησης ή να έχει ανασταλεί η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.

Στην περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή να εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, για να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια θα πρέπει να έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.

Exit mobile version