Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί για «άνευ προηγουμένου κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, καθώς ο Μπάιντεν λέει ότι η Δύση είναι ενωμένη για την Ουκρανία

Η εικονική συνάντηση μεταξύ των δυτικών δυνάμεων έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή και καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι υπήρχε «απόλυτη» ενότητα μεταξύ των δυτικών δυνάμεων μετά τις συνομιλίες κρίσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς να αποτρέψουν τη Ρωσία από μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε για «άνευ προηγουμένου κυρώσεις» κατά της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής. .

«Είχα μια πολύ, πολύ, πολύ καλή συνάντηση – απόλυτη ομοφωνία με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης μιας ώρας και 20 λεπτών τη Δευτέρα με τους συμμάχους ηγέτες από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη καθώς το ΝΑΤΟ ενίσχυε τα ανατολικά του σύνορα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για την Ουκρανία .

Στο Λονδίνο, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διεθνούς ενότητας ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής εχθρότητας».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η ομάδα τόνισε ότι οι διπλωματικές συζητήσεις με τη Ρωσία παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα, αλλά είπε ότι το έθνος θα πληγεί με «γρήγορες ανταποδοτικές απαντήσεις» εάν λάβει χώρα «περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι, εάν συμβεί περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι πρέπει να λάβουν γρήγορες ανταποδοτικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτοφανούς πακέτου κυρώσεων», δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις συζητήσεις που διήρκεσαν πάνω από μία ώρα.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διατηρήσει τη διατλαντική και την ενότητα του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέρες αφότου ο Μπάιντεν αποκάλυψε παρασκηνιακές διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με το πόσο σοβαρή θα ήταν η απάντηση και καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει κριτική από το Κίεβο για την άρνησή της να στείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.Ο Μπάιντεν αποκαλύπτει τη διαίρεση του ΝΑΤΟ σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της ρωσικής «επιθετικότητας», ο Μπάιντεν είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν προετοιμασίες για «επιβολή σοβαρού οικονομικού κόστους» κατά της Μόσχας, επιδιώκοντας παράλληλα «να ενισχύσουν την ασφάλεια στην ανατολική πλευρά».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι «εναπόκειται στη Ρωσία να αναλάβει ορατή αποκλιμάκωση», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για «σοβαρό κόστος» εάν υπάρξει «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα» από τη Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Στο κάλεσμα ήταν επίσης οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν, μαζί με Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους τους, στο Παρίσι την Τετάρτη για να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο από το αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία κατέλαβε ήδη την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει έναν αυτονομιστικό στρατό στα ανατολικά.

Η Μόσχα απαιτεί εγγύηση ότι η Ουκρανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και άλλες παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αντάλλαγμα για μείωση της έντασης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απέρριψαν τις ρωσικές απαιτήσεις και είπαν στον Πούτιν να αποσυρθεί από τα σύνορα της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι μια ρωσική επίθεση θα προκαλέσει επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις, καθώς και μια ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε αυξημένο συναγερμό για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, καθώς το ΝΑΤΟ ενίσχυε τα ανατολικά του σύνορα με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για πιθανή «κεραυνική» επίθεση από τη Ρωσία για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι τα στρατεύματα, όλοι τους που βρίσκονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, θα είναι σε ετοιμότητα για να συμμετάσχουν στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) εάν αυτή ενεργοποιηθεί, αλλά θα είναι επίσης διαθέσιμα «εάν αναπτυχθούν άλλες καταστάσεις».

Η εντολή συναγερμού που εκδόθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin, μειώνει τον αριθμό των ημερών που θα χρειαζόταν για να αναπτυχθεί, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της εντολή για ανάπτυξη.

Το αεροπλανοφόρο USS Harry S Truman, μαζί με την ομάδα κρούσης και την αεροπορική του πτέρυγα, εντάχθηκαν σε δραστηριότητες περιπολίας στη Μεσόγειο Θάλασσα τη Δευτέρα, την πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που μια πλήρης ομάδα αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ο Kirby είπε: «Σε περίπτωση ενεργοποίησης του NRF από το ΝΑΤΟ ή επιδείνωσης του περιβάλλοντος ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν γρήγορα πρόσθετες ομάδες μάχης ταξιαρχιών, επιμελητεία, ιατρική, αεροπορία, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση, μεταφορά και πρόσθετα ικανότητες στην Ευρώπη ».

Οποιαδήποτε ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε, «είναι πραγματικά για να καθησυχάσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» για την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστεί τα μέλη της συμμαχίας. Η δύναμη δεν θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία , η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 150 στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ στη χώρα και ο Kirby είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια προς το παρόν να τους αποσύρει.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «μια ιερή υποχρέωση να υποστηρίξουν την ασφάλεια των χωρών μας στην ανατολική πλευρά».

«Μιλάμε μαζί τους για το ποιες είναι οι ανάγκες τους και ποιες ανησυχίες έχουν για την ασφάλεια. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι είναι απάντηση σε μια απότομη στιγμή. Είναι μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και συζήτησης», είπε η Ψάκη.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η «επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας» οδήγησε τη στρατιωτική συμμαχία να ενισχύσει τη «συλλογική της άμυνα».

Το Κρεμλίνο επεσήμανε τις νέες αναπτύξεις ως απόδειξη της επιθετικής στάσης του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για την αύξηση των εντάσεων. Ο εκπρόσωπός της Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Βλέπουμε δηλώσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για ενίσχυση, έλξη δυνάμεων και πόρων προς την ανατολική πλευρά. Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι οι εντάσεις αυξάνονται. Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας αυτού που κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας αυτού που κάνουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και λόγω των πληροφοριών που διαδίδουν».

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και σχεδιάζει εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις στη γειτονική Λευκορωσία και στη Μεσόγειο.

Ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει «ολόκληρο το σώμα του στρατού» στα σύνορα με την Ουκρανία, ισχυριζόμενος: «Οι Ουκρανοί άρχισαν να συγκεντρώνουν στρατεύματα [εκεί]. Δεν καταλαβαίνω γιατί.”

Η Ρωσία συνέχισε τις προετοιμασίες για σαρωτικές ναυτικές ασκήσεις τη Δευτέρα, καθώς ο στόλος της Βαλτικής ανακοίνωσε ότι δύο κορβέτες είχαν αποπλεύσει για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις. Το Κρεμλίνο έχει επίσης στείλει έξι αποβατικά πλοία στη Μεσόγειο ως μέρος των ασκήσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν 140 πλοία και περισσότερους από 10.000 Ρώσους στρατιώτες.

Οι εντάσεις βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας έπεσε και η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αγορές συναλλάγματος μετά την πτώση του ρουβλίου.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διατηρήσει τη διατλαντική ενότητα για να οικοδομήσει μια αξιόπιστη απειλή κυρώσεων ως αποτρεπτικό μέσο κατά της Μόσχας.

Ωστόσο, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 εθνών έχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και δεσμούς με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση στην οικονομική δύναμη της ΕΕ, η Γερμανία, αντιμετώπισε οργή από το Κίεβο για την άρνησή του να στείλει όπλα στην Ουκρανία, καθώς και διστάζει για μία από τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις που συζητούνται – την αποκοπή της Μόσχας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Απηχώντας άλλες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ο Κίρμπι είπε τη Δευτέρα ότι οι πληροφορίες δείχνουν «είναι πολύ σαφές ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμία πρόθεση αυτή τη στιγμή να αποκλιμακώσουν». Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σηματοδοτούν λιγότερο συναγερμό.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεπ Μπορέλ δήλωσε μετά από συνομιλίες με τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει «άμεση» ρωσική επίθεση.

«Πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι κάνοντας ό,τι πρέπει να κάνετε και να αποφύγετε μια νευρική κρίση», είπε.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσαν ότι άρχισαν να αποσύρουν τις οικογένειες των διπλωματών από την Ουκρανία .

Η ουκρανική κυβέρνηση επέκρινε τις αποσύρσεις ως «πρόωρες». Ουκρανοί ειδικοί ασφαλείας δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή, όπως η ανάπτυξη μονάδων μάχης και η δημιουργία ιατρικών εγκαταστάσεων.

Ο Oleksiy Danilov, ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας, είπε ότι δεν περίμενε μια επικείμενη εισβολή και δεν συμμερίζεται τον «πανικό» που συνέδεσε με «γεωπολιτικές και εσωτερικές» διαδικασίες στη Δύση.

«Η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ισχυρίζονται ορισμένοι», είπε ο Ντανίλοφ στην ουκρανική υπηρεσία του BBC.

Πηγή: theguardian.com

Exit mobile version