Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για «επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας»

Η Liz Truss ανακοινώνει την κίνηση αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε την ανεξαρτησία των αποσχισμένων κρατών και στέλνει στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία την Τρίτη «ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους .

Έρχεται καθώς η κρίση στην Ουκρανία εντάθηκε αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε αργότερα ότι διέταξε στρατεύματα στην περιοχή σε «ειρηνευτική αποστολή».

Η απόφαση να αναγνωριστούν το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ήταν ένας «κακός οιωνός» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Το παράλογο, θυμωμένο θέαμα του Πούτιν θα είναι σημείο καμπής στη μακρόχρονη βασιλεία του

Ο Τρας έγραψε στο Twitter σχετικά με τις νέες κυρώσεις τη Δευτέρα το απόγευμα, αφού είπε ότι οι ενέργειες του Πούτιν δεν θα μπορούσαν να μείνουν «ατιμώρητες».

«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε.

Μετά την είδηση ​​της μετακίνησης των ρωσικών στρατευμάτων, είπε ότι μίλησε με τον Josep Borrell, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, λέγοντας ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να «συντονιστούν για την επιβολή γρήγορων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Πούτιν και να σταθούν πλάι με ώμο με την Ουκρανία. “.

Ένας εκπρόσωπος του Νο 10 είπε: «Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει μιας [σύσκεψης Cobra] στις 0630 [την Τρίτη] για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και να συντονίσει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την άμεση επιβολή ενός σημαντικού πακέτου κυρώσεων».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη «καταδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει έναν δρόμο αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου».

«Θα συντονίσουμε την απάντησή μας με τους συμμάχους», είπε. «Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεών της από τη Ρωσία».

Πηγή: theguardian.com

Exit mobile version