Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλοκάρει την εντολή Μπάιντεν για υποχρεωτικότητα στον χώρο εργασίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε τον κανόνα του προέδρου Τζο Μπάιντεν που απαιτεί από τους εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες να εμβολιάζονται ή να καλύπτονται και να ελέγχονται κάθε εβδομάδα.

Οι δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας είπαν ότι η εντολή υπερέβαινε τις εξουσίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ξεχωριστά αποφάνθηκαν ότι μια πιο περιορισμένη εντολή εμβολίου θα μπορούσε να ισχύει για το προσωπικό σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση.

Η διοίκηση είπε ότι οι εντολές θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, του οποίου η βαθμολογία αποδοχής έχει μειωθεί, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση «να μπλοκάρουμε τις κοινές σωτήριες απαιτήσεις για τους υπαλλήλους».

Και πρόσθεσε: «Καλώ τους ηγέτες των επιχειρήσεων να συμμετάσχουν αμέσως σε αυτούς που έχουν ήδη αναβαθμιστεί – συμπεριλαμβανομένου του ενός τρίτου των εταιρειών του Fortune 100 – και θεσπίζουν απαιτήσεις εμβολιασμού για την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και των κοινοτήτων τους».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρότησε την απόφαση του δικαστηρίου και είπε ότι οι εντολές εμβολίων «θα είχαν καταστρέψει περαιτέρω την οικονομία».

«Είμαστε περήφανοι για το Ανώτατο Δικαστήριο που δεν υποχώρησε», είπε σε δήλωσή του. “Χωρίς εντολές!”

Η εντολή της διοίκησης για το εμβόλιο στο χώρο εργασίας θα απαιτούσε από τους εργαζόμενους να λάβουν εμβόλιο Covid-19 ή να καλύπτονται και να ελέγχονται κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Θα είχε εφαρμογή σε χώρους εργασίας με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους και θα επηρέαζε περίπου 84 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σχεδιάστηκε για να επιβάλλεται από τους εργοδότες.

Αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ρεπουμπλικανικών πολιτειών και ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση υπερέβαινε τις δυνάμεις της με τις απαιτήσεις, οι οποίες εισήχθησαν τον Νοέμβριο και αμέσως προκάλεσαν νομικές προκλήσεις.

Πηγή: bbc.com

Exit mobile version