Τι Ισχύει Αν Είσαι Πλήρως Εμβολιασμένος Και Έρθεις Σε Επαφή Με Κρούσμα

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ακολουθούν διαφορετική διαδικασία για την καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα και άλλη σε ενδεχόμενο θετικό τεστ κορονοϊού.

Την ώρα που ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά – αν και με αργούς ρυθμούς – το τέταρτο κύμα του κορονοϊού κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται προ των πυλών με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο ακόμη και για 3.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο καλοκαίρι.

Τα παραπάνω δεδομένα αυξάνουν κατά συνέπεια την πιθανότητα ένας εμβολιασμένος να έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Και μπορεί στην προ εμβολίων εποχή να ίσχυε 14ημερη καραντίνα για όλους ανεξαρτήτως θετικού ή αρνητικού τεστ, ωστόσο τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Πλήρως εμβολιασμένος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 , δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός.

Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Πρόκειται για απλή παρακολούθηση και όχι υποχρέωση διενέργειας rapid test ή μοριακού PCR.

Για να ισχύουν όμως τα παραπάνω υπάρχουν οι δύο εξής προϋποθέσεις:

Πλήρως εμβολιασμένος με θετικό τεστ

Τα πράγματα όμως αλλάζουν σε περίπτωση που κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μετά την επαφή με κρούσμα παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή κόπωση. Αν και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και μετάδοσης είναι μικρός και τα συμπτώματα θα είναι μάλλον ήπια, πρέπει όμως το άτομο αυτό πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και να μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες τόσο του Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσών όσο και του CDC. Η απομόνωση διαρκεί 10 μέρες μετά το θετικό τεστ κορονοϊού.

Exit mobile version