Τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου στον πόλεμο Ουκρανία – Ρωσία

Tι πρέπει να γνωρίζετε για την κρίση στην Ουκρανία έως αυτή τη στιγμή:

-Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική του διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας – αναφορά σε μονάδες που περιλαμβάνουν πυρηνικά όπλα – σε κατάσταση συναγερμού, επικαλούμενος επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και οικονομικές κυρώσεις. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι η κίνηση ήταν μια απαράδεκτη κλιμάκωση.

-Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα έσπρωξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, την Κυριακή, την τέταρτη ημέρα των μαχών στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Η Ρωσία επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις. Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρατούν τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν στην πρωτεύουσα Κίεβο.

-Ο Ζελένσκι είπε ότι η νύχτα ήταν βίαιη, με βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών και επιθέσεις σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων.

-Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν για συνομιλίες σε μια τοποθεσία στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι την Κυριακή. Το Κρεμλίνο νωρίτερα έστειλε διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία, η οποία ανέφερε ότι αναμένει συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η Ουκρανία απέρριψε γρήγορα την προσφορά, λέγοντας ότι η Λευκορωσία ήταν συνένοχος στην εισβολή.

-Οι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων βασικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει ένα εξοντωτικό οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα, αλλά θα βλάψει επίσης δυτικές εταιρείες και τράπεζες. 

-Οι ρωσικές εξαγωγές εμπορευμάτων από πετρέλαιο και μέταλλα σε σιτηρά θα διαταραχθούν σοβαρά από τις κυρώσεις, προκαλώντας πλήγμα στη ρωσική οικονομία και βλάπτοντας τη Δύση με άνοδο των τιμών και του πληθωρισμού, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.

-Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο δήλωσε την Κυριακή ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη συνεχίστηκαν κανονικά, σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών.

-Τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας, φέρεται να είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας. Μια υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις της έδειξαν ότι τουλάχιστον 64 άμαχοι σκοτώθηκαν μεταξύ 240 απωλειών αμάχων, αλλά ότι οι πραγματικοί αριθμοί ήταν πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι».

-Οι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεχύθηκαν στην κεντρική Ευρώπη, με τις ουρές στα συνοριακά περάσματα να εκτείνονται για χιλιόμετρα μετά την εισβολή που ώθησε σχεδόν 400.000 ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια στο εξωτερικό. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ουκρανία.

-Ο Ζελένσκι είπε ότι το έθνος του υπέβαλε αίτηση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Μέσα σε μια θάλασσα από μπλε και κίτρινες σημαίες και πανό, διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον λαό της Ουκρανίας και κάλεσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο, να τιμωρήσουν τη Ρωσία και να αποφύγουν μια ευρύτερη σύγκρουση. 

-Ευρωπαϊκές χώρες από τη Σουηδία έως τη Γαλλία δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα. Η Qantas της Αυστραλίας (QAN.AX) επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια εναλλακτική διαδρομή πτήσης μεταξύ Ντάργουιν και Λονδίνου που αποφεύγει τον ρωσικό εναέριο χώρο, ενώ η Wizz Air (WIZZ.L) ανέστειλε προσωρινά όλες τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία.

-Η Τουρκία χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο» την Κυριακή σε μια ρητορική αλλαγή που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να θεσπίσει ένα διεθνές σύμφωνο που θα περιορίζει τη ρωσική ναυτική διέλευση στη Μαύρη Θάλασσα. 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

– “Αυτό είναι τρόμος. Θα βομβαρδίσουν ακόμη περισσότερο τις ουκρανικές πόλεις, θα σκοτώσουν τα παιδιά μας ακόμα πιο διακριτικά. Αυτό είναι το κακό που έχει έρθει στη γη μας και πρέπει να καταστραφεί”, είπε ο Ζελένσκι σε ένα σύντομο βίντεο μήνυμα.

– «Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και συλλογικά θα διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν», έγραψαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version