Τέλος της πανδημίας σε ένα χρόνο βλέπει ο CEO της Moderna

«Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν θα αποκτήσουν ανοσία φυσικά, επειδή η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc, Stephane Bancel, εκτιμά πως η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να λήξει σε έναν χρόνο, καθώς η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες, όπως δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

«Αν κοιτάξετε την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων στον κλάδο τους τελευταίους έξι μήνες, λογικά θα είναι διαθέσιμες αρκετές δόσεις μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου ώστε όλοι στον πλανήτη να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι επίσης δυνατές στην έκταση που απαιτείται», είπε στη συνέντευξή του.

Κατά τον ίδιο, οι εμβολιασμοί σύντομα θα είναι διαθέσιμοι και για τα νήπια.

«Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν θα αποκτήσουν ανοσία φυσικά, επειδή η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Μπορείς να εμβολιαστείς και να έχεις έναν καλό χειμώνα, ή να μην εμβολιαστείς και να διακινδυνεύσεις να αρρωστήσεις και πιθανότατα ακόμα και να καταλήξεις στο νοσοκομείο», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, είπε: «Από σήμερα, σε έναν χρόνο, υποθέτω».

Ο Μπάνσελ είπε ότι αναμένει από τις κυβερνήσεις να εγκρίνουν ενισχυτικά εμβόλια για άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί επειδή οι ασθενείς σε κίνδυνο που εμβολιάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο “αναμφίβολα” χρειάζονταν ανανέωση.

Η αναμνηστική δόση του είχε τη μισή δόση της αρχικής δόσης, πράγμα που σήμαινε ότι θα ήταν διαθέσιμες περισσότερες από αυτές.

“Ο όγκος του εμβολίου είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με τη μισή δόση, θα είχαμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως για το επόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια”, είπε.

Η σύνθεση της ενισχυτικής λήψης παραμένει η ίδια με την αρχική για φέτος, επειδή η Moderna δεν είχε αρκετό χρόνο για να την αλλάξει.

“Αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε παραλλαγές βελτιστοποιημένες με Delta σε κλινικές δοκιμές. Θα αποτελέσουν τη βάση για τον ενισχυτικό εμβολιασμό για το 2022. Δοκιμάζουμε επίσης το Delta plus Beta, την επόμενη μετάλλαξη που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό.”

Η Moderna μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής για τις νέες παραλλαγές όπως για το αρχικό εμβόλιο COVID-19. Η τιμή του εμβολιασμού θα παραμείνει η ίδια, είπε.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version