Σύμη: η αρχόντισσα των Δωδεκανήσων!

Το όμορφο νησί της Σύμης βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά. 

Διακοπές στη Σύμη

Η Σύμη φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο αέρα και τον πολυτελή χαρακτήρα της και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Δωδεκανήσων. Το μικρό νησί διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, καθώς είναι γεμάτο πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά, τα οποία μαγεύουν με την κομψότητά τους. Η Σύμη είναι, επίσης, πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις πιο όμορφες των Δωδεκανήσων. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ – με πιο γνωστή από όλες το συμιακό γαριδάκι – στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού.

Παραλίες στη Σύμη

Υπέροχες παραλίες με δροσερά, πεντακάθαρα νερά και βοτσαλωτές ακτές σε περιμένουν στις καλοκαιρινές διακοπές σου στη Σύμη. Πολλές είναι οργανωμένες με παροχές και μαγαζιά. Κάποιες είναι προσβάσιμες οδικώς, αλλά οι περισσότερες προσεγγίζονται με καραβάκι. Μερικές από τις αγαπημένες μας παραλίες στη Σύμη είναι:

  • Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας: Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή και γνωστή παραλία του νησιού, φημισμένη για τα ψηλά, κάθετα βράχια που πλαισιώνουν την ακτή και για τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά της. Είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι και δεν είναι οργανωμένη, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί τα απαραίτητα εφόδια. 
  • Άγιος Νικόλαος: Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Πεδί και έχει ρηχά νερά, δέντρα, μαγαζιά και ταβέρνες. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και προτιμάται συνήθως από οικογένειες.

  • Νάνου: Εντυπωσιακή παραλία σε έναν κατάφυτο με κυπαρίσσια κόλπο. Έχει γαλάζια νερά και υπέροχο βυθό που σε προσκαλεί να τον εξερευνήσεις. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνες.
  • Νος: Βρίσκεται δίπλα στο Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και ένα μαγαζί που σερβίρει πρόχειρο φαγητό δίπλα στην παραλία.
  • Σεσκλί: Πρόκειται για ένα μικρό, καταπράσινο νησάκι στα νότια της Σύμης. Εκεί θα βρεις μία υπέροχη παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλα. Συνιστούμε να έχεις μαζί σου ομπρέλα, παρόλο που η παραλία έχει δέντρα που προσφέρουν σκιά. 

Αξιοθέατα στη Σύμη

Η Σύμη είναι γεμάτη εντυπωσιακά διατηρητέα νεοκλασικά που προσδίδουν μια αρχοντιά στο νησί και θα σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια άλλη εποχή. Εκτός από τον κοσμοπολίτικο αέρα, η Σύμη είναι γνωστή και για τον πολιτιστικό της πλούτο. Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι η Μονή Πανορμίτη, που αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Το Ferryhopper προτείνει τα εξής αξιοθέατα και δραστηριότητες κατά τη διαμονή σου στο νησί:

Tip: Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Σύμης, με εκδηλώσεις, συναυλίες, γλέντια και παραστάσεις. Φρόντισε οι διακοπές σου στη Σύμη να συμπίπτουν με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ, καθώς δεν πρέπει να το χάσεις!

Οικισμοί στη Σύμη

Η Σύμη διαθέτει 5 βασικούς οικισμούς. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που περιλαμβάνει τον Γιαλό, το κοσμοπολίτικολιμάνι με τα πολύχρωμα νεοκλασικά, και το γραφικό Χωριό. Οι 2 οικισμοί συνδέονται με 500 σκαλοπάτια, τη γνωστή Καλή Στράτα. Οι κύριοι οικισμοί της Σύμης είναι:

Χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα για τη Σύμη

Η Σύμη είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυτελή νησιά των Δωδεκανήσων, με πληθώρα παροχών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες. Στην πρωτεύουσα βρίσκεις super markets, πρατήρια βενζίνης, ATM, φαρμακεία και 2 περιφερειακά ιατρεία. Στους βασικούς οικισμούς του νησιού υπάρχουν, επίσης, μαγαζιά και πληθώρα επιλογών για φαγητό και διασκέδαση, καθώς και πολλά καταλύματα για διαμονή. Η μετακίνηση γίνεται κυρίως με το τοπικό λεωφορείο και με θαλάσσια ταξί, τα οποία πάνε στις παραλίες και τα χωριά του νησιού. Η Σύμη διαθέτει επιπλέον και ταξί.

Κάποια χρήσιμα τηλέφωνα για τις διακοπές σου στο νησί είναι:

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σύμη

Η Σύμη συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το ταξίδι Πειραιάς – Σύμη διαρκεί κατά μέσο όρο 15 ώρες. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να κλείσεις καμπίνα για πιο άνετη και ξεκούραστη διαδρομή.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Σύμη 

Η Σύμη είναι ιδανικός προορισμός για island hopping, καθώς συνδέεται με τακτικά δρομολόγια πλοίων με τα περισσότερα Δωδεκάνησα. Το νησί έχει απευθείας ακτοπλοϊκές συνδέσεις για τα εξής λιμάνια:

Exit mobile version