Συνάντηση του Γάλλου πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και η επίλυση της ουκρανικής κρίσης ενδεχομένως θα χρειαστεί μήνες επίμονων διαβουλεύσεων, αλλά η προοπτική της αποκλιμάκωσης είναι ανοιχτή. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν από το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ύστερα από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του (κράτησαν σχεδόν έξι ώρες) της προηγούμενης βραδιάς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για δύο σημαντικές δεσμεύσεις του Ρώσου ηγέτη: ότι «δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση» έναντι της Ουκρανίας και ότι δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει ρωσική βάση στη Λευκορωσία μετά τη λήξη των κοινών, στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διέψευσε το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι οι γαλλικοί ισχυρισμοί ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα δεν θα πραγματοποιούσε προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες γύρω από την Ουκρανία είναι «δεν είναι σωστές».

Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Πούτιν είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια μακρών συνομιλιών στη Μόσχα το απόγευμα της Δευτέρας με τον Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Γαλλία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, αλλά είπε ότι απαιτείται αποκλιμάκωση και ότι η συνάντηση έδωσε τη βάση για περαιτέρω εργασία σε αυτό το μέτωπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο Γάλλο αξιωματούχο, ο Πούτιν είχε επίσης συμφωνήσει ότι τα στρατεύματα που θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική άσκηση στο έδαφος της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας θα αποσυρθούν μόλις τελειώσουν αυτοί οι πολεμικοί αγώνες στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Πεσκόφ είπε ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους στη Ρωσία μετά τις ασκήσεις, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία, αλλά επεσήμανε ότι κανείς δεν είχε πει ποτέ ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version