Συμφώνησαν σε τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσία και Ουκρανία

Σε τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, συμφώνησαν να προχωρήσουν οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας που συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Λευκορωσία, σε μία ακόμη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. 

Ουκρανός διαπραγματευτής τόνισε ότι «δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε». Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατανόηση για την ανάγκη κοινής παραχώρησης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων.

Ο σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είπε ότι υπήρξε συνεννόηση για την αποστολή φαρμάκων και τροφίμων στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων» εξήγησε.

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Associated Press, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στα σημεία από τα οποία περνά η ανθρωπιστική βοήθεια. 

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, έπειτα από εκατέρωθεν διαβουλεύσεις, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε στο Twitter τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης με τους Ρώσους.

Πηγή: .zougla.gr

Exit mobile version