Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τέσσερις βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ο κατηγορούμενος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής από τις φυλακές στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα δικαστήρια προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται.

Έτσι, ανοίγει η αυλαία στην πρώτη δίκη του κινήματος #metοo στον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας μας, με κατηγορούμενο τον άλλοτε πανίσχυρο «θεατράνθρωπο», τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ιδιαίτερα προβεβλημένος επί σειρά ετών ηθοποιός και σκηνοθέτης θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τέσσερις υποθέσεις βιασμών σε βάρος νεαρών ανδρών ακόμη και ανηλίκων που τον έχουν καταγγείλει για ωμή σεξουαλική βία και κακοποίηση.

Ο συνήγορος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Κούγιας, θα επικαλεστεί φόρτο εργασίας και αναμένεται να ζητήσει αναβολή της δίκης, όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Τρίπολης στον Κορυδαλλό, ενόψει της δίκης του, θα κληθεί να λογοδοτήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έχοντας για πρώτη φορά απέναντί του, τα ίδια τα θύματα. Οι μαρτυρίες τους άλλωστε ήταν αυτές που ξετύλιξαν το κουβάρι της σκοτεινής δράσης του κατηγορούμενου ηθοποιού και σκηνοθέτη, αφήνοντας άφωνη την κοινή γνώμη που έβλεπε να «θρυμματίζεται» η εικόνα την οποία είχε χτίσει για τον εαυτό του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 21 μάρτυρες κατηγορητηρίου, ενώ σε αυτούς δεν υπολογίζονται εκείνοι που θα προταθούν από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ο οποίος θα δώσει «μάχη» για να πείσει περί της αθωότητάς του. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δηλώνει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δυο φύλα», από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες» σε δικηγορικά γραφεία με τη συνδρομή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αφήνονται αιχμές και για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης.

Ο κύκλος των καταγγελιών σε βάρος του κατηγορούμενου, ωστόσο, δεν είχε κλείσει αφού μετά την προφυλάκισή του ακόμη δυο μηνύσεις για βιασμό κατατέθηκαν σε βάρος του. Οι νέες υποθέσεις ενσωματώθηκαν στην δικογραφία η οποία είναι στα χέρια των δικαστών. Σε αυτή, συμπεριλαμβάνεται και το παραπεμπτικό βούλευμα που χαρακτηρίζει το Δημήτρη Λιγνάδη ως άτομο που εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη τους χειραγωγούσε, για να πετύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεών του.

Όπως σημειώνεται «τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και έως έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγιζε ανηλίκους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατανομαζόμενων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο…..».

Exit mobile version