Στην “γκρι λίστα” της FATF η Τουρκία.

FATF: Διεθνής Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης

Η Διεθνής Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) έβαλε την Τουρκία στην “γκρι” λίστα των χωρών, με την δικαιολογία πως δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες στον αγώνα ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε με συνέντευξη τύπου στο Παρίσι.

Ο πρώην υπουργός Ουφούκ Σοϊλεμέζ δήλωσε πως η απόφαση αυτή αποτελεί απώλεια κύρους για την Τουρκία και είπε “Είναι ένα μέτρο με το οποίο ασχοληθήκαμε πριν από 30! χρόνια. Τα τελευταία χρόνια με διάφορα φορολογικά μέτρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, το μαύρο χρήμα άρχισε να αλωνίζει στην Τουρκία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί μόνο με ισχυρή νομοθεσία και δημοκρατία”.

Ο Μαρκούς Πλεγιέρ-προεδρος της FAFT δήλωσε :

Στην Τουρκία παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σε όλα τα κεφάλαια που προκαλούν ανησυχία, συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα. Συνεχίζονται ιδιαίτερα τα προβλήματα στην παρακολούθηση των τραπεζών, των πωλητών χρυσού και πολύτιμων λίθων, όπως και στους κτηματομεσίτες. Η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα κατά της περίπλοκης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως και κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των ISIS  και Αλ Κάιντα. Η Τουρκία είχε δεσμευτεί παλιότερα να σημειώσει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς. Εδώ πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. ”

Πηγή: dw.com/tr

Exit mobile version