Συνέντευξη εφοπλιστών για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας. Σε δύσκολη θέση ο Υπουργός Ναυτιλίας. (΄Ολο το βίντεο σε μετάφραση)

Δημοσιογραφική έρευνα του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration) με τίτλο «Black Trail» για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές.

Ο εφοπλιστές ρωτήθηκαν για θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος , τα καύσιμα των πλοίων και τα είδη τους και θέματα που αφορούν γενικά τη ναυτιλία.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχουμε μεταφράσει τους διαλόγους των παρευρισκόμενων και τη συνέντευξη του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η ωμή παραδοχή του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη για το γεγονός πως οι πλοιοκτήτες δεν έχουν καμία ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τα υπουργεία, έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο γνωστός εφοπλιστής, ανέφερε με σαφή τρόπο ότι οι πλοιοκτήτες δεν έχουν ανάγκη την κυβέρνηση, ούτε τον πρωθυπουργό. «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό», δήλωσε, συμπληρώνοντας μάλιστα με χαρακτηριστικά τρόπο ότι «μπορούν να χε…ν τον πρωθυπουργο, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα».

Ο Πάνος Λασκαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι: «Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι του EIC χρησιμοποίησαν τις σκληρές δηλώσεις Λασκαρίδη ενώπιον του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Η αμηχανία του υπουργού Ναυτιλίας μετά το άκουσμα των όσων είπε ο εφοπλιστής, τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και για το υπουργείο, ήταν έκδηλη…

Στη συνέντευξη που ακολουθεί (σε μετάφραση από το βίντεο) ακούμε τους παρακάτω κυρίους:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ  (Πρώην Πρόεδρος Intercargo)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ (Εφοπλιστής και Πρόεδρος Intercargo )

ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ (Εφοπλιστής και πρώην Πρόεδρος του ECSA)

ΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (Τεχνικός Διευθυντής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΙΜΟ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ (Εφοπλιστής)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ: Το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται με τα καράβια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ: H θαλάσσια μεταφορά είναι η πιο αποτελεσματική μεταφορά

Η ΜΙΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Το 20% των αγαθών που μεταφέρεται, μεταφέρεται από Ελληνικά καράβια, που για μια μικρή χώρα σαν τη δική μας είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Τα καράβια κουβαλούν το 90% του παγκόσμιου φορτίου και ξοδεύουν λιγότερο από 3% εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Γραφείο Δημοσιογράφων (πριν τις συνεντεύξεις):

Οι δημοσιογράφοι συζητούν για την συνέντευξη, ότι δεν πρέπει να μπουν σε τεχνικά θέματα. “Θέλουμε κάτι ευρύ, καθαρό και απλό”

Φτάνουν στο γραφείο του κ. Λασκαρίδη και συστήνονται

-Γειά σας. Χαρήκαμε για τη γνωριμία. Είμαι ο Μικαέλ από την Πορτογαλία και ο Τζοάο επίσης από την Πορτογαλία

ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Χάρηκα για τη γνωριμία

ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

-Σήμερα κατέχουμε περίπου 90 πλοία  διαφόρων τύπων. Επιπλέον, συμμετέχουμε έντονα στον κλάδο της φιλοξενίας. Είμαστε οι κύριοι μέτοχοι των αεροπορικών εταιρειών της Aegean που είναι ο Εθνικός μεταφορέας της Ελλάδας. Αλλά η κύρια επιχείρηση μας και το ενδιαφέρον είναι η ναυτιλία.

-Φανταστείτε μας σαν τους ταξιτζήδες του κόσμου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ:

-Φανταστείτε τους εφοπλιστές σαν τους οδηγούς φορτηγών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ:

-Οι εφοπλιστές δεν κατασκευάζουν πλοία ή φτιάχνουν μηχανές και δεν παράγουν φορτηγά πλοία οι ίδιοι. Τα ναυλώνουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ:

-Ζητάς από τον οδηγό φορτηγού να βελτιώσει τη μηχανή του; Να τροποποιήσει ή να έχει ένα μικρό διυλιστήριο επάνω για να βελτιώσει τα καύσιμά του;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

-Οι πιο δυνατοί της αγοράς είναι οι κινέζοι?

– Όχι

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ίσως οι πιο φθηνοί?

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ:

Ναι αλλά όχι οι καλύτεροι. Οι καλύτεροι είναι οι γιαπωνέζοι. Μετά οι Κορεάτες και μετά οι Κινέζοι.

Σε κάποιους τομείς της ναυτιλίας όπως στους δικούς μας έχουμε να κάνουμε με σχετικά χαμηλής τεχνολογίας σκάφη. Και σε αυτές τις τεχνολογίες αυτά, πρέπει να χτιστούν με σειρές.

Δεν είναι εύκολο για έναν μικρό ιδιοκτήτη να κάνει αλλαγές που θα βελτιωθεί η τεχνολογία μείωσης εκπομπών των σκαφών.

ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ:

Ανακαλύψατε τον μαύρο άνθρακα και νομίζετε ότι θα σώσει τον κόσμο. Όχι δεν είναι έτσι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το διοξείδιο του άνθρακα.(co2). Αυτό προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου είναι μικρά υποπροϊόντα σε μικρές ποσότητες

ΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ:

Μόλις δούμε ότι ο μαύρος άνθρακας καταστρέφει συνολικά, ίσως η λύση είναι να βάλουμε ειδικά φίλτρα ώστε να μην βγαίνει έξω στην ατμόσφαιρα;

*Το λιώσιμο των πάγων επέτρεψε τον Γιώργο Προκοπίου να είναι ο πρώτος που θα διασχίσει την Αρκτική.

*Στη συνέχεια του βίντεο βλέπουμε ένα χάρτη όπου μας εξηγούν ότι μπορούν να περάσουν πιο σύντομα και να συνεχίσουν τη διαδρομή γλυτώνοντας τουλάχιστο 15 μέρες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ:

Για να πας άμεσα στο ντίζελ αλλάζοντας μεγάλα κομμάτια της μηχανής ίσως είναι εφικτό. Αλλά αντι να κάνουν αυτό επέλεξαν την λύση του θείου(καύσιμο) αντί για το πετρέλαιο. Αυτό κατά την γνώμη μου ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Σε μια βιομηχανία που παραπαίει, το να αλλάξεις τις μηχανές σου μόνο με πετρέλαιο θα τους φέρει όλους σε πτώχευση.

Η χρησιμότητα του κάθε πλοίου είναι 20 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια θα ανανεωθεί η τεχνολογία του πλοίου. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν απ’ την μια μέρα στην άλλη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ :

Αυτό το καύσιμο άνθρακα είναι το τελευταίο κομμάτι που βγαίνει από την διαδικασία διύλισης. Αυτό το τελευταίο κομμάτι, είτε το πετάς κάπου ή το δίνεις στα πλοία για καύση. Ή το μετατρέπεις σε πίσσα για το δρόμο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ:

Αν γυρίσουμε στο ΄50 ή στο ΄60 καίγαμε καύσιμα απόσταξης. Και όσο η βιομηχανία πετρελαίου ανέπτυξε πιο βαριά καύσιμα καταλάβαμε ότι οι κινητήρες πλοίων μπορούσαν να τα κάψουν αυτά και μας τα πρότειναν εξαιτίας του κόστους!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τότε δεν ενδιέφερε η κλιματική αλλαγή ή η υγεία των ανθρώπων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ:

Σωστά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ:

H διανυκτέρευση από την μια μέρα στην άλλη μείωνε την ταχύτητα. H μείωση της ταχύτητας μειώνει στο μισό όλες τις εκπομπές (αερίων) γιατι έχεις μειώσει στο μισό την κατανάλωση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΦΑΛΙΟΣ:

Η βιομηχανία της ναυτιλίας δεν έχει γίνει κατανοητή από την ΕΕ.

ΠΑΝΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ:-

Η ναυτιλία είναι μια διεθνής επιχείρηση ωστόσο πρέπει να ρυθμιστεί διεθνώς.

Υπάρχει προσφορά απ την κ. Φορ Ντε Λάιεν για το πακέτο ανασυγκρότησης σε δημόσια συζήτηση με την ερώτηση ‘από πού θα έρθουν αυτά τα χρήματα’ και η κυρία αυτή χαμογελώντας μας απάντησε ‘θα φορολογήσουμε τον κόσμο και την ναυτιλία’

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ:

Ο λόγος που έχουμε τις οικοσκευές από Κίνα, Ταιβάν ή Κορέα είναι μέρος της αποδοτικότητας της ναυτιλίας. Το κόστος μεταφορέας είναι μηδαμινό αλλά αυτό δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος. Το θεωρούν δεδομένο.

ΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Κάθε χώρα πηγαίνει στον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) προστατεύοντας τα συμφέροντά τους και τις βιομηχανίες τους. Είναι λογικό και είναι η πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

 Υπάρχει η γνώμη (που συμφωνούν και επιστήμονες) ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία του ΙΜΟ κυρίως προσπαθεί να μπλοκάρει τους νέους κανόνες για το περιβάλλον και επιδιώκει καθυστερήσεις. Πιστεύεται ότι γίνεται αυτό;

ΠΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ:

Ξέρετε κάποια βιομηχανία που θέλει να επιταχύνει και να προωθήσει τους νέους κανονισμούς;

ΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ:

Οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις όταν πηγαίνουν στην ΙΜΟ έχουν περισσότερους ανθρώπους απ ότι η Ελλάδα και όλα αυτά τα ναυτικά έθνη – ο Παναμάς κ.α. –

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν

ΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ :

Ναι, αλλά αν έχεις πάνω από 80 ανθρώπους στην αντιπροσωπεία σου στην ΙΜΟ και η Ελλάδα έχει μόνο 7, φαντάζεστε πόση επιρροή θα έχει από αυτούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΣΙΔΑΚΗΣ:

H IMO ακούει περισσότερο τις NGO (Μη κυβερνητικές οργανώσεις) απ΄ότι τις εταιρίες ναυτιλίας.  Οπότε όταν δημιουργείς  ένα κανονισμό λειτουργείας , για παράδειγμα, γίνεται πιο πολύ για τις περιβαλλοντικές NGO παρά για την εκτέλεση τους από τις εταιρίες ναυτιλίας

ΠΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ:

Η Ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι τους λέει η ένωση εφοπλιστών.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ( προς τον Υπουργό Ναυτιλίας):

Σας κάναμε κατάληψη το γραφείο

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Κανένα πρόβλημα

ΠΑΝΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ:

Και στο 99% των περιπτώσεων αυτό είναι καλό. Πιστεύτε πραγματικά ότι  υπάρχει ένας πολιτικός στον κόσμο που τον νοιάζει το περιβάλλον;

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Είναι σημαντικό να έχουμε συνέντευξη μαζί σας γιατί είστε ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ο πιο σημαντικός

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Ο ποιος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ο πιο σημαντικός παγκοσμίως όσον αφορά τη ναυτιλία (χαχα)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

 Ναι

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Τουλάχιστο όσο αφορά την Ευρώπη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Την ίδια στιγμή έχετε μεγάλα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ναι αλλά είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι. Παίρνουν μέτρα και εισάγουν πολιτικές χωρίς πραγματικές αποδείξεις. Τι εννοώ. Ωραία, είμαστε δεσμευμένοι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτός είναι ο απόλυτος στόχος για οποίον εμπλέκεται σε αυτές τις δουλειές.

Αλλά έχουμε μια πραγματική απόδειξη ότι αυτή η πολιτική θα έχει θετικό αποτέλεσμα που να αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Αυτό είναι μία απορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Είδαμε την λίστα των συμβούλων που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στην ΙΜΟ ιδιαίτερα την αντιπροσωπεία για το περιβάλλον. Σχεδόν όλοι αυτοί που είναι στη λίστα συμβούλων έχει ισχυρούς δεσμούς με την βιομηχανία. Θα μπορούσατε να έχετε περιβαλλοντικές ενώσεις, επιστήμονες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Μιλάμε για την ναυτιλία τώρα. Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Η ερώτηση είναι ότι αυτή είναι μία μεγάλη δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Εννοώ ότι αυτή η αντιπροσωπεία είναι εστιασμένη σε θέματα ναυτιλιακά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Είναι η αντιπροσωπεία για το περιβάλλον

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (ενοχλημένος)

Είναι η αντιπροσωπεία για το περιβάλλον αλλά ειδικεύεται σε θέματα ναυτιλίας. Οπότε πιά πραγματικά είναι η ερώτηση;

Η ΙΜΟ είναι ο παγκόσμιος  ρυθμιστής θαλάσσιας πολιτικής και υποθέσεων. Άρα προφανώς θα είναι από τη βιομηχανία. H IMO είναι σαν τα Ηνωμένα Έθνη αλλά για την ναυτιλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Συμφωνείτε ότι η ΕΕ μπορεί να ρυθμίσει την ναυτιλία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Η ΙΜΟ είναι ο μόνος παγκόσμιο ρυθμιστής στη διεθνή ναυτιλία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Αλλά θα πάτε αργά στο επείγον θέμα που υπάρχει ή όχι; (του περιβάλλοντος)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Η ΙΜΟ κινείται γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Πόσο Ελληνική είναι η Ελληνική βιομηχανία; (ναυτιλίας)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

100%

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Θέλουμε να σας δείξουμε κάτι. Είναι μία συνέντευξη που κάναμε με τον κ. Λασκαρίδη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Α, τον Πάνο, ξέρω

*Δείχνουν το βίντεο στον Υπουργό όπου μιλάει ο κ. Λασκαρίδης και ακούμε τι λέει:

« ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ:

Πρέπει να καταλάβετε καλά. Οι άνθρωποι που είναι στη ναυτιλία (εφοπλιστές) δεν χρειάζονται την Ελληνική κυβέρνηση, δεν χρειάζονται το υπουργείο, δεν χρειάζονται την ΙΜΟ, δεν χρειάζονται τον Πρωθυπουργό. Τον έχουν χ…..ο τον Πρωθυπουργό. Δεν τον χρειάζονται.

Γιατί;

Επειδή η ναυτιλία δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που ένας εφοπλιστής θα κερδίσει από την Ελλάδα.

Όχι φορτία στην Ελλάδα, όχι συμβόλαια από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο το γραφείο του είναι εδώ. Το 80% έχει ξένες σημαίες. Γιατί δεν τους νοιάζει για την Ελληνική σημαία.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ:

Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (με κατεβασμένο κεφάλι)

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την Ελληνική Ναυτική Βιομηχανία για να έχει τόση πρόοδο στην περασμένη δεκαετία….

*Το βίντεο είναι μετά από επεξεργασία μοντάζ οπότε επιφυλασσόμαστε για την εγκυρότητα του τρόπου των δηλώσεων των καλεσμένων.

Exit mobile version