Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Φλώρινας. Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού.

Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική εικόνα δείχνει εκτόνωση του φαινομένου εκφράζουν οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Φλώρινα.

Άκης Τσελέντης (Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου): Στις 23:40 είχαμε έναν μεγάλο σεισμό 5,4 Ρίχτερ που έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας, στα 3 χιλιόμετρα δυτικά, με πάρα πολύ εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα. Αυτό συνεπάγεται με το ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, το είχαμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή μέσα στο βράδυ και ως φαίνεται επιβεβαιωθήκαμε.

Ήδη έχουμε καταγράψει κοντά στους 40 μετασεισμούς και αυτό είναι καλό διότι δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα ήταν το κυρίως γεγονός, οπότε όλα θα εξελιχτούν φυσιολογικά. Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετασεισμική αυτή ακολουθία θα κρατήσει για καιρό ακόμα μπορεί και κάποιες εβδομάδες, όχι βέβαια με τη συχνότητα που είναι σήμερα και δεν αποκλείεται η πιθανότητα και ενός ισχυρού μετασεισμού 4,9 ίσως και 5 Ρίχτερ. Δεν είναι σίγουρο αλλά μπορεί να γίνει και αυτό».

Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος υπενθύμισε πως πρέπει ο κόσμος να τηρεί τα αντισεισμικά μέτρα, ενώ ανέφερε πως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται σε πολύ παλιά κτήρια, τα οποία χρειάζονται περιοχή.

«Οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Δηλαδή να αποφεύγουν να περνάνε από παλιά κτήρια. Είδατε τι έγινε στο μουσείο της Φλώρινας, πέσανε σοβάδες από έξω. Είναι πολλά τα παλιά κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σπίτια τώρα κινδυνεύουν πιο πολύ στο εσωτερικό, με μετακινήσεις επίπλων, τηλεοράσεων παρά το να πέσει το κτήριο γιατί οι αντισεισμικοί μας κανονισμοί είναι πάρα πολύ καλοί».

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέληξε λέγοντας:

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο». Και υπενθύμισε πως «είχαμε και το 1994, 40 χιλιόμετρα από την Φλώρινα έναν σεισμό λίγο μεγάλο, 5,9 Ρίχτερ και είχαμε και στην ευρύτερη περιοχή πιο μεγάλους σεισμούς αλλά πιο μακριά».

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

Αν είστε σε ψηλό κτήριο
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
Exit mobile version