Σε καθεστώς παρακολούθησης οι πολίτες από την ΕΥΠ!

Ενα εφιαλτικό όσο και δυστοπικό καθεστώς παρακολούθησης πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», στους οποίους περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με το προσφυγικό, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αρνητών της πανδημίας όπου και διαπιστώνεται πλήρες «φακέλωμα» των διοργανωτών τους.

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν είναι η δουλειά της να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν –όπως είπε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας–, θεωρεί πως είναι δουλειά της να τους παρακολουθεί και να τους «φακελώνει». Με τα στοιχεία που παρουσιάζουμε φαίνεται ότι πριν μπει μπροστά η επιχείρηση «Ελευθερία», με όλα τα επικοινωνιακά ταραταζούμ της κυβέρνησης να τη συνοδεύουν, μια άλλη επιχείρηση είχε ξεκινήσει ήδη με στόχο τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας.

Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2020 –όπως φαίνεται από αδιάσειστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.»– και με τις πρώτες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα κατά των μέτρων για τους ανεμβολίαστους ζητήθηκε από τη διοίκηση της ΕΥΠ να καταγράφονται όλες οι συγκεντρώσεις, οι πρωταγωνιστές τους και το «ιδεολογικό τους υπόβαθρο». Ετσι, σε κάθε συγκέντρωση ανά την επικράτεια βρέθηκαν υπάλληλοι της υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώνεται το Μαξίμου σε καθημερινή βάση.

Από την αρχή σχεδόν ήταν φανερό και αποδεικνύεται από τα σχετικά σήματα πως ο πυρήνας αυτών των μικρότερων ή μεγαλύτερων συγκεντρώσεων ανήκε στους κύκλους της ακροδεξιάς, παραθρησκευτικών οργανώσεων και οπαδών περιθωριακών ομάδων τύπου Σώρρα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τους υποκινητές και το «ιδεολογικό τους υπόβαθρο», να κατηγορήσει επανειλημμένα τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινούσε τις συγκεντρώσεις, χρησιμοποιώντας γι’ αυτόν τον σκοπό ολόκληρο το επικοινωνιακό της οπλοστάσιo, συμπεριλαμβανομένων δημοσκοπήσεων που έβγαιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα στα κανάλια.

Τα σήματα και οι «κουκούλες»

Οι ενημερώσεις της ΕΥΠ περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, κινητά τηλέφωνα (για να μπουν υπό παρακολούθηση) και κοινωνικές δραστηριότητες των «υποκινητών». Διαβάζουμε, για παράδειγμα, σε σχετικό σήμα που στάλθηκε τον περασμένο Ιούλιο: «Σας γνωρίζουμε ότι το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν συγκεντρώσεις-πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα ληφθέντα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του covid 19 και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια.

Επί των ανωτέρω παρακαλούμε για την άμεση διαβίβαση στην κεντρική υπηρεσία οποιασδήποτε πληροφορίας κατέχετε ή καταστεί δυνατόν να συλλέξετε στη Ζ.Ε. (σ.σ. ζώνη ευθύνης) σας, σχετικά με τους συμμετέχοντες (ομάδες-άτομα) στις εν λόγω συγκεντρώσεις (συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών όπως τηλέφωνα, λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιότητα, δράση, το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, καθώς και τους υποκινητές». Να σημειωθεί ότι όποτε ήταν προγραμματισμένη αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας, υπήρχε ανάλογη κινητοποίηση της ΕΥΠ, μια και υπάρχουν κι έτερα σήματα που το επιβεβαιώνουν.

Σε άλλο σήμα που στάλθηκε από τα κεντρικά της ΕΥΠ στα παραρτήματα της υπηρεσίας ανά την επικράτεια σημειώνονται τα εξής: «Σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο έχει ανακοινωθεί κάλεσμα για συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια την ερχόμενη Κυριακή με θέμα “κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας – κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο”. Επί του παρόντος αναφέρονται ως σημεία συγκέντρωσης στην Αθήνα (πλατεία Συντάγματος) και στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος). Σχετική αφίσα έχει αναρτηθεί στο προφίλ που διατηρούν στο facebook οι “Ενωμένοι Μακεδόνες”. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας την άμεση διαβίβαση στην κεντρική υπηρεσία οποιωνδήποτε πληροφοριών καταστεί δυνατό να συλλέξετε για τυχόν συγκεντρώσεις στη Ζ.Ε. σας».

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της και τις απαντήσεις που στάλθηκαν από τις κατά τόπους υπηρεσίες προς τα κεντρικά της ΕΥΠ ως προς το αίτημα της παρακολούθησης των αντιεμβολιαστών. Και όντως, οι άνθρωποι της ΕΥΠ έχουν κάνει τη δουλειά τους, δίνοντας σαφή περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε. Διαβάζουμε για παράδειγμα σε απαντητικό σήμα: «πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 20 ατόμων…» και ότι σ’ αυτήν αναπαρήχθησαν μαγνητοφωνημένες ομιλίες του γιατρού (αναφέρεται το όνομα γιατρού που πρωτοστατεί στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών) στις οποίες εξηγούσε τις θεωρίες του κατά του εμβολιασμού. Πιο κάτω σημειώνεται πως «δεν ακούστηκαν συνθήματα ούτε υπήρχαν πανό… Η κινητοποίηση έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Στο ίδιο σήμα αναφέρονταν ονομαστικά συγκεκριμένοι πολίτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση όπως και η ιδιότητά τους.

Σε άλλο σήμα καταγράφεται και το «ιδεολογικό υπόβαθρο» ορισμένων από τους συμμετέχοντες. Αφού αναφέρονται αναλυτικά τα ονόματα των διοργανωτών και ο αριθμός της αστυνομικής τους ταυτότητας, γίνεται λόγος για συμμετοχή τους σε ακροδεξιές ομάδες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο που επιδίδονται στη συνωμοσιολογία αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Οπως σημειώνεται στο σήμα, «γενικότερα ήταν εμφανής η παρουσία ατόμων του ακροδεξιού χώρου». Επιπρόσθετα δίνονται πληροφορίες και για άλλα άτομα και κυρίως για την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Αλλο σήμα καταγράφει μεταξύ άλλων το κεντρικό σύνθημα που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, «κάτω η Χούντα του Μητσοτάκη» και ακολουθείται η ίδια παράθεση στοιχείων για τους διοργανωτές όπου και σημειώνεται ειδικώς «η παρουσία τριών κληρικών, μιας γιατρού και ατόμων κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς».

Σε έτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας όπου συμμετείχαν περισσότερα –σύμφωνα με την εκτίμηση του κλιμακίου της ΕΥΠ– από 500 άτομα, καταγράφεται η παρουσία «υγειονομικών (νοσηλευτές, γιατροί)» ενώ «αναγνωρίζονται και οπαδοί του Σώρρα, κυρίως αστυνομικοί, κληρικοί και καλόγεροι».

Το επιτελικό κράτος της ΕΥΠ

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΥΠ του κ. Κοντολέοντος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα. Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη φάνηκε πως η στρατηγική του πρωθυπουργού ήταν η μετατροπή της Υπηρεσίας σε προσωπικό μηχανισμό εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων. Ηταν Σεπτέμβριος του 2019, μόλις δυο μήνες μετά τις εκλογές, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερνε στη Βουλή μια φωτογραφική τροπολογία για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου μεταξύ άλλων νομιμοποιούσε τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, Π. Κοντολέοντα, για τη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν διέθετε τα απαιτούμενα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προσόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ έως τότε επιλέγονταν στελέχη με εγνωσμένη πείρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας (με εξαίρεση την περίοδο Σαμαρά), ο κ. Μητσοτάκης προσέλαβε τον προσωπικό του «σεκιουριτά» κ. Κοντολέοντα φτάνοντας μάλιστα να πει ψέματα μέσα στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι δεν θα άλλαζε τον σχετικό νόμο για χάρη του. Σύντομα και ο νόμος άλλαξε και κατά συνέπεια καταργήθηκαν τα έστω βασικά τυπικά προσόντα της θέσης. Πλέον στη θέση του διοικητή μπορεί να προσληφθεί οποιοσδήποτε, άνευ πτυχίου πανεπιστημίου… αρκεί να έχει «σχετική» επαγγελματική εμπειρία, π.χ. εργασία στην αμερικανική πρεσβεία στον τομέα φύλαξης, όπως είχε στο παρελθόν ο κ. Κοντολέων.

Παράλληλα, όμως, άνοιγε κι ένα παράθυρο ελέγχου σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, καθώς με την πρόφαση της αντιμετώπισης του «ηλεκτρονικού πολέμου» και των «κυβερνοεπιθέσεων», η ΕΥΠ θα είχε πλέον το δικαίωμα να εποπτεύει όλα τα υπουργεία αλλά και τους δημόσιους οργανισμούς χρησιμοποιώντας «τοποτηρητές» σ’ αυτά.

Την ίδια περίοδο η ευθύνη της Υπηρεσίας περνούσε απευθείας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας από πολύ νωρίς ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» ήταν πρωτεύον στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Το επιτελικό κράτος είχε πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει άμεσα κάθε πληροφορία, χωρίς ουσιαστικά να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αφού όπως θα δούμε στη συνέχεια το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που καθιστά τον έλεγχο της ΕΥΠ ουσιαστικά αδύνατο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή αυτήν ακριβώς την τροπολογία είχε δηλώσει τότε πως «η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ», προσθέτοντας ότι «δίνει στον νέο διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – τη δυνατότητα να τοποθετεί “συνδέσμους” της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

Πηγή: efsyn.gr

Exit mobile version