Σενάρια για «παράλληλες» κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία

Σενάρια για «παράλληλες» εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία στις 14 Μαΐου ή στις 21 του ίδιου μήνα. Εάν οι κάλπες της απλής αναλογικής στην Ελλάδα «στηθούν» στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 ή τις 21 Μαΐου.

Στη Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Μάιο, έναν μήνα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Έχουμε πέντε μήνες, καμία στάση για πέντε μήνες», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη μεσογειακή πόλη της Αττάλειας, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να διεξάγουν εκστρατεία πόρτα-πόρτα ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

«Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν τον λόγο”». Παρόμοια δήλωση έκανε και ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο ανέφερε πως «φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες πως οι πρώτες εκλογές στη χώρα μας θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο και οι δεύτερες 4 με 5 εβδομάδες μετά. Το επικρατέστερο σενάριο είναι στις 3 ή 10 Μαρτίου να διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί στις 9 Απριλίου και η δεύτερη, με τον νέο εκλογικό νόμο, στις 14 ή στις 21 Μαΐου.

Exit mobile version