Ρεζίλι και στα … διεθνή ΜΜΕ: Ολοκληρωτική η παράλυση από το πέρασμα της «Ελπίδας» – Οργισμένοι οι πολίτες!

Tο χάος που προκάλεσε στην Αττική η ισχυρή χιονόπτωση από την κακοκαιρία Ελπίς αποτυπώνουν στα δημοσιεύματά τους αρκετά ξένα ΜΜΕ.

Το Reuters αναφέρεται στο κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε σε κεντρικά σημεία της πόλης, στους εγκλωβισμένους οδηγούς και στα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ο κρατικός μηχανισμός για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Reuters:

Τα σωστικά συνεργεία προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες οδηγούς των οποίων τα αυτοκίνητα σταμάτησαν για ώρες στον περιφερειακό δρόμο της Αθήνας, καθώς η καταιγίδα, που ονομάζεται Ελπίδα, σάρωσε την Ελλάδα και κάλυψε την πόλη με ένα παχύ στρώμα χιονιού.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα με στρατιώτες να μοιράζουν τρόφιμα, νερό και κουβέρτες σε μερικούς από τους οδηγούς καθώς η θερμοκρασία έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι έντονες χιονοπτώσεις είναι σπάνιες στην Αθήνα, αλλά η πόλη έχει πληγεί πλέον από χιονοθύελλες για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Δεκαπέντε επιβάτες τραυματίστηκαν όταν ένα σιδηροδρομικό μεταφορικό όχημα προσπάθησε να τραβήξει τρένο που μετέφερε περίπου 200 επιβάτες το οποίο είχε σταματήσει σε πυκνή χιονόπτωση στην κεντρική Ελλάδα.

Le Figaro:

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου

Στην κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τη Δευτέρα, που έπληξε κυρίως την Αττική, την περιοχή της Αθήνας, προκαλώντας χάος στην ελληνική πρωτεύουσα. Εκατοντάδες αυτοκινητιστές εγκλωβίστηκαν για περισσότερες από έξι ώρες στα οχήματά τους στον περιφερειακό της Αττικής Οδού που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Αθήνα, ενώ τεράστιο μποτιλιάρισμα διέκοψε την κυκλοφορία σε άλλους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους.

Πολλοί εξαγριωμένοι αυτοκινητιστές τηλεφώνησαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς για να διαμαρτυρηθούν και άλλοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του χιονισμένου δρόμου. « Μπαίνοντας στην Αττική Οδό ρώτησα τους υπαλλήλους των διοδίων αν χρειάζονται αλυσίδες, μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα » είπε αγανακτισμένος ένας οδηγός.

Από νωρίς το βράδυ στρατός αλλά και πυροσβέστες και αστυνομία ανέλαβαν επιχείρηση απεγκλωβισμού των εκατοντάδων εγκλωβισμένων στα οχήματά τους.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα μαζί με τον Νομάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και στελέχη της αστυνομίας και μετεωρολόγους, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης « ζήτησε συγγνώμη » για τα προβλήματα στην Αττική Οδό. Απέδωσε την ευθύνη στην εταιρεία διαχείρισης της συσκευής η οποία « δεν κατάφερε να αφήσει ανοιχτό αυτόν τον πολύ πολυσύχναστο άξονα ». « Αν η εταιρεία είχε ενεργήσει σωστά, δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα », είπε ο υπουργός.

Μεγάλο μποτιλιάρισμα σημειώθηκε και σε άλλες λεωφόρους στο κέντρο της Αθήνας όπου τα σχολεία και το κοινοβούλιο έκλεισαν τη Δευτέρα. Εκτός από την Αθήνα, το κρύο με έντονες χιονοπτώσεις έπληξε και το νότιο νησί της Κρήτης και τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και το νησί της Εύβοιας, βόρεια της Αθήνας, που έχει ήδη καταρρεύσει από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -14 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους.

The Guardian

Η χιονοθύελλα σκεπάζει την ανατολική Μεσόγειο κλείνοντας αεροδρόμια, σχολεία και κέντρα εμβολιασμού

Στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου (6,8 βαθμούς Φαρενάιτ), η καταιγίδα ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και ανάγκασε σχολεία και κέντρα εμβολιασμού να κλείσουν στην Αθήνα.

Εκατοντάδες αυτοκινητιστές παγιδεύτηκαν σε αυτοκίνητα γύρω από την πρωτεύουσα – πολλοί από τους οποίους εξέφρασαν την οργή τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς – παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να κλείσουν σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο στα βόρεια της πόλης.

«Η γυναίκα μου δεν είχε τίποτα να φάει από το πρωί. Είχαμε ένα μικρό μπουκάλι νερό ανάμεσά μας», είπε ένας οδηγός που αυτοπροσδιορίστηκε μόνο ως ο Χρήστος . «Όλα είναι παγωμένα σκληρά».

Ο στρατός, η πυροσβεστική και η αστυνομία ξεκίνησαν τις εργασίες για τον απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αυτοκινητιστών νωρίς το βράδυ.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη για το χάος και κατηγόρησε την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο ότι δεν τον κράτησε ανοιχτό.

Exit mobile version