Πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας και της πανδημίας. “H κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο” είπε. 

Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο τελική απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Λόγω των εξελίξεων σταματούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και δεν θα συζητηθεί ο αναπτυξιακός νόμος.

Με αιχμή τη διαχείριση της κακοκαιρίας και το χάος στο οποίο βυθίστηκε το λεκανοπέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και την ακρίβεια. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση, όπως και για «επιτελικό κράτος διαφθοράς που χάθηκε στο χιόνι».

Για αναμενόμενη κίνηση εντυπωσιασμού μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι «το μέτρο σύγκρισης της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι το αποτυχημένο χθες». Η κυβέρνηση, συνδέει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα με προσπάθεια διεξόδου του από την αδύναμη πολιτικά θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς όπως σημειώνουν σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης χάνει την πολιτική του επιρροή, ενώ είναι πιεσμένος και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Στον αντίποδα, στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κίνηση έρχεται, «σε αντιστοίχιση με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία», με στόχο να τεθούν τα κόμματα προ των ευθυνών τους απέναντι στην κυβέρνηση και να καταγραφεί η στρατηγική αποτυχία της στη διαχείριση κρίσεων.

Το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, όπως αποσαφηνίζει ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο κ.Τσίπρας, ψάχνοντας σωσίβιο για τον εαυτό του, ρίχνει σωσίβιο και στον κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων», αναφέρει το ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 δια του Γιάνη Βαρουφάκη διευκρινίζει ότι «η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη ΝΔ όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια».

«Ήρθε η ώρα για την «σιωπηλή πλειοψηφία» να εγερθεί και να δώσει τη λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Την Ελληνική Λύση», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η συζήτηση στη Βουλή θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εκ νέου «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Πρόταση μομφής: Τι είναι και τι προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής

«Πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Exit mobile version