Πραξικόπημα στη Βραζιλία: Ο Λούλα ορκίζεται να τιμωρήσει τους «νεοφασίστες» 

Ο Πρόεδρος περιοδεύει στη σκηνή των ταραχών και δίνει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνόμευσης στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, καθώς οι εξτρεμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την προεδρία του

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα περιόδευσε τα συντρίμμια του προεδρικού του μεγάρου μετά από μια ασυνήθιστη ημέρα πολιτικής βίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου είδε χιλιάδες ακροδεξιούς εξτρεμιστές να ξεσηκώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν την εβδομάδα του. -παλιά κυβέρνηση.

Η μαζική επίθεση από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro ήταν μια εκπληκτική παραβίαση ασφαλείας που συγκρίθηκε αμέσως με την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ το 2021.

Ο Λούλα δεν βρισκόταν στη Μπραζίλια τη στιγμή της επίθεσης, αλλά έδωσε μια οργισμένη ομιλία κατηγορώντας τον Μπολσονάρο για το χάος και υποσχόμενος ότι «όποιος εμπλέκεται θα τιμωρηθεί».

Αποκαλώντας όσους συμμετείχαν στις επιθέσεις «βανδάλους, νεοφασίστες και φανατικούς», ο Λούλα διέταξε μια ομοσπονδιακή επέμβαση στην πρωτεύουσα, θέτοντας την αστυνόμευση υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τρομοκρατική επίθεση», ανακοίνωσε ο παρουσιαστής ειδήσεων Έρικ Μπανγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews καθώς διαδόθηκε η είδηση ​​για την αναταραχή. «Τα τρία κτίρια έχουν εισβάλει από τρομοκράτες πραξικοπηματίες».

«Ήταν πολύ χειρότερο από αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο», είπε ο πρώην δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Μάρκο Αουρέλιο Μέλο στην εφημερίδα O Globo το βράδυ της Κυριακής, αφού η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 300 συλλήψεις σχετικά με την επίθεση.

Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει μαχητές υπέρ του Μπολσονάρο να ανεβαίνουν με ταχύτητα τη ράμπα στο Palácio do Planalto, τα προεδρικά γραφεία, να περιφέρονται στους διαδρόμους του κτιρίου και να βανδαλίζουν το κοντινό ανώτατο δικαστήριο, του οποίου τα παράθυρα είχαν σπάσει.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν φωτιές να καίγονται μέσα στο κτίριο του συνεδρίου. Έπιπλα έσπασαν και πετάχτηκαν τριγύρω, αντικείμενα κλάπηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο προεδρικό μέγαρο και το ανώτατο δικαστήριο, ενώ σε ορισμένα σημεία φάνηκαν ψεκαστήρες να πλένουν θαλάμους.

«Πετάνε καρέκλες από τα παράθυρα», είπε μια άλλη σαστισμένη σχολιαστής του GloboNews, η Eliane Cantanhêde. «Καταστρέφουν δημόσια κτίρια».

Ο Λούλα, ένας βετεράνος αριστερός, ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βραζιλίας την περασμένη Κυριακή σε εορτασμούς στους οποίους συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι.

Ωστόσο, χιλιάδες εξτρεμιστές υπέρ του Μπολσονάρο αρνήθηκαν να δεχτούν τη μικρή νίκη του Λούλα στις εκλογές του Οκτωβρίου, περνώντας τις τελευταίες εβδομάδες κατασκηνώνοντας έξω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα και ζητώντας στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπολσονάρο, ένας ακροδεξιός πρώην λοχαγός του στρατού του οποίου ο κύριος διεθνής σύμμαχος ήταν ο Τραμπ, πέταξε από τη Βραζιλία την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Φλόριντα. Απάντησε στα γεγονότα της Κυριακής με μια σύντομη σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπερασπίζονταν το ιστορικό του στην κυβέρνηση, ενώ είπε ότι η εισβολή σε δημόσια κτίρια ξεπέρασε τα όρια.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, εντός του νόμου, αποτελούν μέρος της δημοκρατίας», έγραψε στο Twitter. «Ωστόσο, οι λεηλασίες και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια όπως αυτά που συνέβησαν σήμερα, καθώς και εκείνα που ασκεί η αριστερά το 2013 και το 2017, αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα».

Ο Μπολσονάρο σταμάτησε να καταδικάζει κατηγορηματικά τον όχλο και αντ’ αυτού χτύπησε τους ισχυρισμούς του Λούλα ότι ήταν υπεύθυνος.

«Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου, παρέμεινα πάντα εντός των τεσσάρων γραμμών του συντάγματος, σεβόμενος και υπερασπιζόμενος τους νόμους, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ιερή μας ελευθερία. Επιπλέον, απορρίπτω τις αβάσιμες κατηγορίες που μου απέδωσε ο σημερινός επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στη Βραζιλία ».

Η στρατιωτική αστυνομία στη Μπραζίλια ήταν εμφανής λόγω της απουσίας της την Κυριακή και οι όχλοι αντιμετώπισαν ελάχιστη αντίθεση καθώς βάδιζαν προς τα τρία κλαδιά της κυβέρνησης.

Το βράδυ της Κυριακής, ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Alexandre de Moraes διέταξε τον Ibaneis Rocha, τον υπέρ του Bolsonaro κυβερνήτη της ομοσπονδιακής περιφέρειας, όπου βρίσκεται η Brasília, να απομακρυνθεί από τη θέση του για 90 ημέρες εν μέσω οργής που οι αρχές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση.

Ο De Moraes έγραψε ότι οι επιθέσεις «θα μπορούσαν να έχουν συμβεί μόνο με τη συναίνεση, ή ακόμη και την άμεση ανάμειξη, των αρχών δημόσιας ασφάλειας και πληροφοριών».

Ο Λούλα είπε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου της πρωτεύουσας έδειξαν «ανικανότητα, κακή πίστη ή κακία» και υποσχέθηκε ταχεία δράση.

Μέχρι το τέλος του απογεύματος, οι αρχές φαινόταν ότι είχαν ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων από τα κτίρια και η αστυνομία είπε ότι συνελήφθησαν 300 άτομα. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν δεκάδες ανθρώπους δεμένους με χειροπέδες και πεσμένους στο έδαφος, τους οποίους παρακολουθούν αστυνομικοί επιβολής του νόμου.

Η απάντηση του Λούλα ήρθε λίγες ώρες αφότου ένας όχλος υπέρ του Μπολσονάρο βάδισε 8 χιλιόμετρα από το αρχηγείο του στρατού στη Μπραζίλια προς την καρδιά της βραζιλιάνικης πολιτικής, το Three Powers Plaza, το οποίο στεγάζει το ανώτατο δικαστήριο, το προεδρικό παλάτι και το Κογκρέσο.

Οι μαχητές -πολλοί φορώντας την κίτρινη και πράσινη σημαία της Βραζιλίας που έγινε σύμβολο του ακροδεξιού κινήματος του Μπολσονάρο- διέρρηξαν τις γραμμές της αστυνομίας περίπου στις 3 το μεσημέρι και ξεχύθηκαν στη ράμπα που οδηγεί στο κτίριο του Κογκρέσου.

Λίγο αργότερα, ένας άλλος εξέχων σύμμαχος του Λούλα, ο André Janones, μοιράστηκε πλάνα που έδειχνε πολλούς ριζοσπάστες μέσα στους χώρους του Palácio do Planalto, των προεδρικών γραφείων όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας την περασμένη εβδομάδα.

«Οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο Planalto», έγραψε ο Janones στο Twitter .

Οι παρατηρητές πέρασαν μήνες προειδοποιώντας ότι οι σκληροπυρηνικοί του Μπολσονάρο μπορεί να οργανώσουν μια νοτιοαμερικανική εκδοχή της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με την ελπίδα να ανατρέψουν τη νίκη του Λούλα. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τετραετούς κυβέρνησής του, ο Μπολσονάρο άφησε επανειλημμένα να υπαινιχθεί ότι μια στρατιωτική ανάληψη μπορεί να είναι στα σκαριά και πάλεψε να υπονομεύσει το διεθνώς αναγνωρισμένο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

«Ο Μπολσονάρο και η ομάδα του εξέτασαν πολύ προσεκτικά αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί ένας εν ενεργεία πρόεδρος απέτυχε στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα», είπε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βραζιλία, Τόμας Σάνον, στον Guardian πριν από το παρελθόν . εκλογές του έτους.

Οι εβδομάδες που προηγήθηκαν της ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου είδαν δύο σαφή σημάδια της βίας που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Στις 13 Δεκεμβρίου, ριζοσπάστες προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Μπραζίλια, πυρπολώντας λεωφορεία και αυτοκίνητα καθώς κινούνταν μέσα στην πόλη. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένας άλλος εξτρεμιστής υποστηρικτής του Μπολσονάρο συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε ότι σχεδίαζε να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Μπραζίλια σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει αναταραχή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Exit mobile version