Παραίτηση Ζάεφ μετά από την ήττα στο 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, παραιτήθηκε μετά από τα  αποτελέσματα του κόμματός του  στον 2ο γύρο των τοπικών εκλογών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα αποτελέσματα.

Η συντηρητική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE κέρδισε στα περισσότερα δημοτικά ψηφοδέλτια της χώρας στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών την Κυριακή.

Ο Ζάεφ είχε πει προεκλογικά ότι θα παραιτηθεί εάν το SDSM έχανε τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την πρωτεύουσα της χώρας, Σκόπια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανεξάρτητη υποψήφια Ντανέλα Άρσοφσκα, που υποστηρίζεται τόσο από το VMRO-DPMNE όσο και από την αλβανική αντιπολίτευση, προηγείται του νυν υποψηφίου του SDSM στα Σκόπια με 55,3%.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις. Παραιτούμαι από τη θέση του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος», είπε ο Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η παραίτησή του δεν σημαίνει πρόωρες εκλογές, ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια άλλη επιλογή για πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς νέα ψηφοφορία. Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμα σε ρόλο υπηρεσιακού για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί.

Ο Ζάεφ συνεχάρη επίσης τον πολιτικό του αντίπαλο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτη του VMRO-DPMNE, για τις νίκες του κόμματος, αλλά κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί «ξένο χρήμα» στην εκστρατεία.

Πηγή: nezavisen.mk

Exit mobile version