Ο FDA στηρίζει το χάπι θεραπείας Covid της Merck.

Η θεραπεία, γνωστή ως molnupiravir, θα μπορούσε να εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός ημερών και να είναι διαθέσιμη εντός εβδομάδων, εάν ο FDA ακολουθήσει τη σύσταση της επιτροπής.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συμβούλων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την Τρίτη ψήφισε οριακά υπέρ της πρότασης της υπηρεσίας να εξουσιοδοτήσει το αντιικό χάπι της Merck & Co (MRK.N) για τη θεραπεία του COVID-19.

Η συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απροσδόκητα περιορισμένη ψηφοφορία 13 προς 10, ενέκρινε το χάπι της Merck, ενώ οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο αγωνίστηκαν για να στηρίξουν την άμυνά τους ενάντια στη νεοεμφανιζόμενη παραλλαγή Omicron του κοροναϊού.

Η θεραπεία Merck, γνωστή ως molnupiravir, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει μέτρια τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από Covid. Το χάπι θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός ημερών και να είναι διαθέσιμο στους ασθενείς εντός εβδομάδων.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο FDA ενδέχεται επίσης να εγκρίνει ένα παρόμοιο χάπι από την Pfizer που φαίνεται να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικό από αυτό της Merck. Μαζί, η άφιξη των δύο εύχρηστων θεραπειών θα μπορούσε να προσφέρει ένα μαξιλάρι ενάντια σε έναν αναζωπυρούμενο ιό.

Η συμβουλευτική ομάδα του FDA, μια ομάδα ειδικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα, συνέστησε να εγκριθεί η θεραπεία της Merck για άτομα με Covid που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Αυτό πιθανότατα θα κάλυπτε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που είναι μεγαλύτεροι ή έχουν ιατρικές παθήσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, η στενή ψηφοφορία της επιτροπής αντικατόπτριζε αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του χαπιού και ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην αναπαραγωγή.

«Η αποτελεσματικότητα αυτού του προϊόντος δεν είναι συντριπτικά καλή», είπε ο Δρ Ντέιβιντ Χάρντι, λοιμωξιολόγος στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, ψήφισε για να συστήσει το φάρμακο, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Άλλα μέλη της επιτροπής που καταψήφισαν την έγκριση είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου. «Ο κίνδυνος εκτεταμένων επιπτώσεων σε πιθανές συγγενείς ανωμαλίες, ιδιαίτερα καθυστερημένων επιπτώσεων στον άνδρα, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», δήλωσε ο Δρ Σανκάρ Σουαμινάθαν, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Τα χάπια, τα οποία θα συνταγογραφήσουν οι γιατροί και θα διανεμηθούν στα φαρμακεία, είναι πολύ πιο βολικά και αναμένεται να φτάσουν σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που συνήθως χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου Covid. Οι θεραπείες αντισωμάτων είναι ακριβές και συνήθως χορηγούνται ενδοφλεβίως σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Πηγή: reuters.com, nytimes.com

Exit mobile version