Ο Σταϊκούρας ομολογεί: Η χώρα έχει πρωτογενές έλλειμμα 7%!

Όπως παραδέχεται ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  στο 7% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το πρωτογενές έλλειμμα του 2021. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο έλλειμμα από το 3,88% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί διαπιστώνουν καθυστέρηση στην εξόφληση των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους
Η ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) και των εκκρεμών επιστροφών φόρου, εκτός από δεσμευτικός στόχος στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας (ΕU Commission, Enhanced Surveillance Report Greece, February 2021), είναι ταυτόχρονα και μία σημαντική παράμετρος που συμβάλλει καθοριστικά στην εξυγίανση των προϋπολογισμών των ΦΓΚ και στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Είναι γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, δημιούργησαν καθυστερήσεις στους φορείς στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την περίοδο της πανδημίας.»

Exit mobile version