Ο Σουηδός πρωθυπουργός Λόφβεν εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο σε ψηφοφορία χωρίς εμπιστοσύνη

Ο Σουηδός πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς Στέφαν Λόφβεν εκδιώχθηκε σε ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, αφήνοντάς τον να αποφασίσει εάν θα πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές ή θα παραιτηθεί για να δώσει στον ομιλητή την εξεύρεση νέα κυβέρνηση.

Ο Lofven, ο οποίος ηττήθηκε μετά από σχεδόν επτά χρόνια στην εξουσία για ένα σχέδιο χαλάρωσης των ελέγχων ενοικίου για νεόδμητα διαμερίσματα, έχει μια εβδομάδα για να πάρει την απόφασή του. Εάν επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, θα ήταν οι πρώτες της Σουηδίας από το 1958.

Με το αδιέξοδο του κοινοβουλίου και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ομοιόμορφα ισορροπημένα τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά μπλοκ, η πολιτική κρίση μπορεί να μην επιλυθεί γρήγορα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα επηρεάσει την οικονομία λόγω των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων βάσει των οποίων λειτουργεί η Σουηδία.

“Η κυβέρνηση έχει τώρα μια εβδομάδα να αποφασίσει και θα πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με τα κόμματα συνεργασίας μας”, δήλωσε ο Λόφφεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία.

“Είναι το καλύτερο για τη χώρα που είναι σημαντικό. Θα εργαστούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε”

Οι εθνικιστές Σουηδικοί Δημοκράτες κάλεσαν την ψηφοφορία αφού το Αριστερό Κόμμα απέσυρε την υποστήριξη του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών του Λόφβεν για τις μεταρρυθμίσεις στον έλεγχο ενοικίου. 

Η πρόταση μη εμπιστοσύνης, η οποία απαιτούσε 175 ψήφους στο κοινοβούλιο των 349 εδρών, υποστηρίχθηκε από 181 νομοθέτες.

Ο Λόφβεν, 63 ετών, είναι ο πρώτος Σουηδός πρωθυπουργός που εκδιώχθηκε από μια πρόταση μη εμπιστοσύνης που υπέβαλε η αντιπολίτευση.

Δεν είναι σαφές σε ποιον μπορεί να στραφεί ο ομιλητής για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εάν ο Λόφβεν παραιτηθεί, αλλά οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι οι γρήγορες εκλογές ενδέχεται να μην φέρουν σαφήνεια.

Ο Lofven εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία το 2018 μόνο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μετά από εκλογές στις οποίες οι Σουηδικοί Δημοκρατικοί κατά της μετανάστευσης σημείωσαν μεγάλα κέρδη, επαναδιατυπώνοντας τον πολιτικό χάρτη.

Από τότε ηγήθηκε μιας εύθραυστης μειονοτικής κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, υποστηριζόμενη από πρώην πολιτικούς αντιπάλους του Κεντρικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, αλλά χρειάζεται τη σιωπηρή έγκριση της Αριστεράς.

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

“Δεν είναι το Αριστερό Κόμμα που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, είναι η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών που παραιτήθηκε από το Αριστερό Κόμμα και τον Σουηδικό λαό”, δήλωσε ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Νοόσι Ντάνγκτοσταρ.

Ο Μπαμπτόσταρ είπε ότι παρόλο που το κόμμα της είχε καταψηφίσει τον Λόφβεν, δεν θα βοηθούσε ποτέ μια «δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση» να πάρει την εξουσία. Είπε ότι το Αριστερό Κόμμα θα ήθελε να δει τον Λόφβεν να επιστρέφει ως πρωθυπουργός “αλλά χωρίς ενοίκια αγοράς”

Ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Σουηδίας Jimmie Akesson, του οποίου το κόμμα έχει μετακινηθεί από την ακροδεξιά για να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να σπάσει το αδιέξοδο.

“Δεν θα αποκλείσω τις πρόωρες εκλογές”, είπε.

Η δημοφιλής όρεξη για μια γρήγορη δημοσκόπηση μπορεί να είναι περιορισμένη, ενώ η Σουηδία καταπολεμά τις επιπτώσεις της COVID-19, ειδικά καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Η Σουηδία επλήγη από ένα σοβαρό τρίτο κύμα του ιού, αλλά νέα κρούσματα και ο αριθμός των ατόμων που γίνονται δεκτά σε εντατική θεραπεία μειώνεται γρήγορα.

Ο Lofven μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να βρει μια διέξοδο από την κρίση και να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση εάν το κεντρικό κόμμα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση του μισθώματος.

“Δεν ακούγεται ότι θα ήταν παράλογο να το λύσουμε”, δήλωσε ο Henric Oscarsson, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. “Αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το Κεντρικό Κόμμα.”

Η μεταρρύθμιση των ενοικίων αποτελεί μέρος μιας πλατφόρμας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του Κέντρου και των Φιλελευθέρων κομμάτων και δεν αποτελεί πολιτική που ενδιαφέρεται το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version