Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (Βίντεο)

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ρωσικών ελίτ και των μελών των οικογενειών τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως αποτέλεσμα των τελευταίων ενεργειών του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία. 

«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία… έτσι θα αρχίσω να επιβάλλω κυρώσεις ως απάντηση», είπε ο κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ως απάντηση στην απόφαση του Πούτιν να στείλει «ειρηνευτικές» δυνάμεις στην Ουκρανία. ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές λίγες ώρες αφότου  αναγνώρισε επισήμως το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ ως ανεξάρτητες  από την Ουκρανία τη Δευτέρα.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι οι κυρώσεις, σε στενή συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, θα στοχεύουν δύο μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία και το δημόσιο χρέος της. 

«Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», είπε ο πρόεδρος. 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος την Τρίτη θα είναι “γρήγορες και αυστηρές”. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική ελίτ και στα μέλη των οικογενειών τους, και υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους σε τηλεφώνημα την Τρίτη ότι εξετάζονται επίσης οι έλεγχοι των εξαγωγών. 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ μεταφέρουν τις δυνάμεις τους που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη σε χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία στα δυτικά, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, ως απάντηση στην άρνηση του Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λευκορωσία. Η κίνηση έχει σκοπό να καθησυχάσει αυτές τις χώρες ότι θα προστατεύονται εάν η Ρωσία επιτεθεί. 

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος – αυτές είναι εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία». 

Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Ό,τι και να κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν θα πραγματοποιηθεί πλέον «τώρα που βλέπουμε την εισβολή να ξεκινά». Η συνάντηση είχε σκοπό να θέσει τα θεμέλια για μια πιθανή διπλωματική λύση — ή τουλάχιστον να δούμε αν ήταν δυνατόν ο κ. Μπάιντεν και ο Πούτιν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής.

«Τώρα που βλέπουμε τις εισβολές να ξεκινούν στη Ρωσία… δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν. «Συμβουλεύτηκα με τους συμμάχους μας και όλοι οι εταίροι συμφωνούν». Είπε ότι έστειλε επιστολή στον Λαβρόφ την Τρίτη ενημερώνοντάς τον σχετικά. 

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι την Τρίτη δεν είπε ποια ρωσική ενέργεια θα πυροδοτήσει την πλήρη έκταση των αμερικανικών κυρώσεων. 

Την αναγνώριση των αποσχισμένων εδαφών ως ανεξάρτητων ακολούθησαν σύντομα νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που διέταξε ο κ. Μπάιντεν τη Δευτέρα το βράδυ. Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα απαγορεύει νέες επενδύσεις και εμπόριο και χρηματοδότηση από ιδιώτες στις ΗΠΑ στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ, αμφότερα στην περιοχή Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς χαρακτήρισε τη διακήρυξη της Ρωσίας για την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λούνασκ — και την απόφαση να στείλει δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές — «πράξη πολέμου».

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία σταμάτησε τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάστηκε κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ο κ. Μπάιντεν είχε πει «Εξ αιτίας των πράξεων της Ρωσίας, συνεργαστήκαμε με τη Γερμανία για να επιβεβαιώσουμε ότι ο Nord Stream 2, όπως υποσχέθηκα, δεν θα προχωρήσει. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε αρχικά αντισταθεί στη ρητή υπόσχεση  για αναστολή του αγωγού, παρά την πίεση των συμμάχων, καθώς ο αγωγός θα παρείχε φυσικό αέριο με χαμηλότερο κόστος στη Γερμανία.

Exit mobile version