Ο Μπλίνκεν (ΗΠΑ) ακυρώνει τη συνάντηση με τον Λαβρόφ (Ρωσία) – Βίντεο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία ως ανεξάρτητες οντότητες.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με τον ομόλογό του Λαβρόφ, μόνο εάν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή αρχίζει και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει την απόρριψη της διπλωματίας, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι παραμένει προσηλωμένος στη διπλωματία «αν αλλάξει η προσέγγιση της Μόσχας» και θα έκανε ό,τι μπορούσε «για να αποτρέψει ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, μια ολοκληρωτική επίθεση σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της».

«Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να διεκδικήσει την προσποίηση της διπλωματίας την ίδια στιγμή που επιταχύνει την πορεία της στο μονοπάτι της σύγκρουσης και του πολέμου», πρόσθεσε.

Τα δυτικά κράτη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία την Τρίτη, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τη Δευτέρα και διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να «διατηρήσουν την ειρήνη». Η Ουάσιγκτον απέρριψε αυτή τη δικαιολογία για την ανάπτυξη στρατευμάτων ως «ανοησία».

Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε μια χούφτα τανκς στα περίχωρα του Ντονέτσκ τη νύχτα και αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη του Ντόνετσκ την Τρίτη.

Η Ουάσιγκτον είχε διαβουλευτεί με τους συμμάχους σχετικά με την απόφαση να ακυρωθούν οι συνομιλίες, που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, προτού ενημερώσει τον Λαβρόφ με επιστολή την Τρίτη, είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η ομιλία του Πούτιν που ανακοίνωσε τις κινήσεις ήταν «βαθιά ανησυχητική» και έδειξε στον κόσμο ότι ο Πούτιν θεωρεί την Ουκρανία ως «υπόταξη στη Ρωσία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κυρώσεις εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version