Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν σημειώνουν ελάχιστη πρόοδο στην Ουκρανία στην εικονική σύνοδο κορυφής

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στη δίωρη βιντεοκλήση

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν μια εικονική σύνοδο κορυφής την Τρίτη, αλλά σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο στην εκτόνωση της κρίσης για την Ουκρανία μετά τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων και αντ’ αυτού ανέθεσαν σε αξιωματούχους και από τις δύο χώρες να παραμείνουν σε επαφή.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για λίγο περισσότερο από δύο ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέθεσαν τις θέσεις τους.

«Η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Πούτιν ήταν άμεση και ευθεία. Αλλά ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος για το πού βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν είχαν ανταλλάξει απειλές σχετικά με τη συσσώρευση δυνάμεων από τη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ο Πούτιν κατηγόρησε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι αναλαμβάνουν «επικίνδυνες προσπάθειες να αναπτύξουν το ουκρανικό έδαφος και να αυξήσουν τις δυνατότητές του κατά μήκος των συνόρων μας».

Ο Πούτιν συνέχισε ζητώντας «αξιόπιστες, νομικές εγγυήσεις» που θα εμπόδιζαν συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ να επεκτείνει το έδαφός του προς τη Ρωσία ή να τοποθετήσει πυραυλικά συστήματα σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίζει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας, αλλά ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ευρύτερες στρατηγικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ήταν δυνατές εάν υποχωρήσει η απειλή εισβολής.

Ο Σάλιβαν παρουσίασε ορισμένα από τα αντίμετρα που θα λάμβαναν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε περίπτωση εισβολής, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη , είπε, «θα επιδιώξουν, αναμένουμε πρόσθετες δυνατότητες και πιθανώς πρόσθετες αναπτύξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα κοιτάξουμε να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτά τα πράγματα σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στα μέλη του Κογκρέσου την Τρίτη ότι είχαν συμφωνία με τη Γερμανία να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη βόρεια Ευρώπη, εάν η Μόσχα εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Sullivan δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για άλλα οικονομικά μέτρα, αλλά μεταξύ των άλλων κυρώσεων που πιστεύεται ότι εξετάζονται είναι η απαγόρευση της δευτερογενούς αγοράς ρωσικών ομολόγων, οι κυρώσεις σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες και τράπεζες και η αποβολή από το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών Swift.

Μετά την κλήση, ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο πρόεδρος τους είχε συμβουλευτεί τη Δευτέρα και ο Λευκός Οίκος είπε ότι συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή για μια συντονισμένη και συνολική προσέγγιση ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας».

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους εκπροσώπους τους να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα». Αυτό θα υποδείκνυε περαιτέρω συνομιλίες σε χαμηλότερο επίπεδο, συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών παρά την έλλειψη οποιασδήποτε σαφούς πρόοδο στις συνομιλίες.

Ο Σάλιβαν είπε ότι εάν η κρίση μπορούσε να εκτονωθεί, υπήρχε διπλωματικός δρόμος ανοιχτός προς έναν αναζωογονημένο διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που θα καλύπτει μεγαλύτερα στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών μας ανησυχιών με τη Ρωσία και των στρατηγικών ανησυχιών της Ρωσίας», είπε.

Πριν από τις συνομιλίες, ο Πούτιν χαιρέτησε ανεπίσημα τον Μπάιντεν, γέρνοντας πίσω στην καρέκλα του και κουνώντας σε μια τηλεοπτική οθόνη: «Γεια σας, κύριε Πρόεδρε». Η ρωσική τηλεόραση ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν κατ’ ιδίαν χωρίς άλλους βοηθούς εκτός από διερμηνείς.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Πούτιν θα πιέσει τον Μπάιντεν για να αναγκάσει το Κίεβο να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, μια συμφωνία που τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει την άλλη πλευρά ότι παραβιάζει. «Φαίνεται ότι το Κίεβο δεν θα ακούσει κανέναν εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από τις συνομιλίες την Τρίτη.

Η συμφωνία ορίζει ότι η Ουκρανία θα μεταρρυθμίσει το σύνταγμά της και θα ανοίξει άμεσες συνομιλίες με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και οι δύο είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στο Κίεβο. Οι αναλυτές χαρακτήρισαν τα αιτήματα ως μη εκκινητές.

Η Ρωσία είπε επίσης ότι ο Πούτιν θα πιέσει τον Μπάιντεν στις «κόκκινες γραμμές» του, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσης του Κρεμλίνου τόσο στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο και στη σημαντική συνεργασία μεταξύ του Κιέβου και της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν, αλλά έχουμε τις δικές μας ανησυχίες και τις δικές μας κόκκινες γραμμές. [Ο Πούτιν] τα έχει ξεκαθαρίσει», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους πριν από τις συνομιλίες.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία για να επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία, αλλά ότι μια επίθεση δεν ήταν δεδομένο.

«Ο Πούτιν συνεχίζει να αυξάνει τα διακυβεύματα αρκετά σκόπιμα για να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της Δύσης», είπε ο Πάβλο Κλίμκιν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος σε συνέντευξή του πριν από τις συνομιλίες προέβλεψε ότι θα έδιναν μόνο μέτρια αποτελέσματα.

Ο Κλίμκιν είπε ότι είναι απίθανο ο Πούτιν να διατάξει μια γρήγορη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα.

«Θα μείνουν», είπε. «Για τους Ρώσους είναι σημαντικό να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους Αμερικανούς και την Ευρώπη για οτιδήποτε. Για τη στρατηγική σταθερότητα, για άλλα θέματα. Αλλά και για τις λεγόμενες νομικές εγγυήσεις για να μην διευρυνθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ. Αυτός ο παράγοντας είναι πολύ σημαντικός σε κάθε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δυνάμεις θα επανέλθουν [στη βάση] μόνο αν καταλάβει ξεκάθαρα ότι έχασε ή ότι κέρδισε. Διαφορετικά όχι.”

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο διέψευσε τις αναφορές το βράδυ της Τρίτης ότι σχεδίαζε να απομακρύνει κυβερνητικό προσωπικό ή πολίτες από τη χώρα. «Διεξάγουμε κανονικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, όπως κάνουμε πάντα, σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να αποτρέψει τη ρωσική απειλή

Πηγή: theguardian.com

Exit mobile version