Ο Μάριο Ντράγκι παραιτείται. H Ιταλία οδεύει σε εκλογές τον Οκτώβριο;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την Πέμπτη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητάς του, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και πλήττοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το γραφείο του Ματαρέλα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο αρχηγός του κράτους «σημείωσε» την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παραμείνει ως υπηρεσιακός.

Η δήλωση δεν ανέφερε τι θα έκανε στη συνέχεια ο Mattarella. Πολιτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιθανότατα θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Ο Ματαρέλα σχεδιάζει να συναντήσει τους προέδρους και των δύο βουλών το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο συνασπισμός της Ιταλίας κατέρρευσε την Τετάρτη, όταν τρεις από τους βασικούς εταίρους του Ντράγκι απέρριψαν την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τις διαιρέσεις και να ανανεώσουν τη διχασμένη συμμαχία τους.

Η πολιτική κρίση έχει τελειώσει μήνες σταθερότητας στην Ιταλία, κατά τους οποίους ο αξιοσέβαστος πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι είχε βοηθήσει στη διαμόρφωση της σκληρής απάντησης της Ευρώπης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είχε ενισχύσει τη θέση της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές πουλήθηκαν απότομα την Πέμπτη, τη στιγμή που οι αγορές ετοιμάζονταν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2011.

Στην αρχή των συναλλαγών, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από 20 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων και οι ιταλικές μετοχές (.FTMIB) άνοιξαν με πτώση 1,8%.

“Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ικανότητα της Ιταλίας να προσφέρει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής της LC Macro Advisers και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών. «Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και διαταραχές με πρόωρες εκλογές και πιθανότατα χωρίς προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους».

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version