Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ρώσους

Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο δεν χρειάζεται «ούτε κρύο, ούτε θερμό, ούτε υβριδικό πόλεμο» και ότι ο λαός και οι αρχές της Ουκρανίας θέλουν ειρήνη. «Οι Ρώσοι θέλουν πολέμους;» — είπε ο Ζελένσκι κλείνοντας, σημειώνοντας ότι η απάντηση εξαρτάται από τους Ρώσους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μίλησε στους Ρώσους στα ρωσικά.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας – όχι ως πρόεδρος, απευθύνω έκκληση στους Ρώσους πολίτες ως πολίτης της Ουκρανίας: περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα κοινών συνόρων μας χωρίζουν από εσάς και τα στρατεύματά σας σταθμεύουν κατά μήκος του σήμερα. <…> Η ηγεσία σας ενέκρινε το βήμα τους προς τα εμπρός, στο έδαφος μιας άλλης χώρας, και αυτό το βήμα θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός μεγάλου πολέμου», είπε. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο λόγος για την έναρξη των εχθροπραξιών μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή – «κάθε πρόκληση, κάθε ξέσπασμα – ένα ξέσπασμα που μπορεί να κάψει τα πάντα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία στις ειδήσεις και στην πραγματική ζωή είναι δύο διαφορετικές χώρες. «Σας λένε ότι είμαστε Ναζί, αλλά πώς μπορούν οι άνθρωποι που έδωσαν περισσότερες από 8 εκατομμύρια ζωές για τη νίκη επί του ναζισμού να υποστηρίξουν τον ναζισμό», είπε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι διαφορετικοί, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να είμαστε εχθροί. «Σημειώστε ότι μιλάω τώρα [για το Donbass] στα ρωσικά, αλλά κανείς στη Ρωσία δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτά τα ονόματα, αυτοί οι δρόμοι, αυτά τα ονόματα, αυτά τα γεγονότα – εξωγήινο, άγνωστο. Αυτή είναι η γη μας, αυτή είναι η ιστορία μας, για τι θα πολεμήσετε και με ποιον;». τόνισε ο Ζελένσκι.

«Ο λαός της Ουκρανίας θέλει ειρήνη, οι αρχές της Ουκρανίας θέλουν ειρήνη, θέλουν και κάνουν, κάνουν ό,τι μπορούν», είπε ο Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία υποστηρίζεται από πολλές χώρες, γιατί δεν πρόκειται για ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος, «είναι για ειρήνη και αρχές, για δικαιοσύνη, για το διεθνές δίκαιο, για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι το Κίεβο «δεν χρειάζεται πόλεμο, ούτε κρύο, ούτε ζεστό, ούτε υβριδικό». «Αλλά αν μας επιτεθούν στρατεύματα, αν προσπαθήσουν να πάρουν τη χώρα μας, την ελευθερία μας <…> θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», κατέληξε.


https://www.rbc.ru/politics/24/02/2022/6216ba639a79473f1f17bb96

Exit mobile version