Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός γιατί «τα εμβόλια δεν έχουν πάρει κανονική άδεια»

Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι γιατί δεν μπορεί και όχι γιατί δεν θέλει. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι νομικό αφού τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν έχουν πάρει κανονική άδεια κυκλοφορίας και χρήσης πουθενά στον κόσμο.

Λόγω έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης ενώ στην ΕΕ έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό μόνο εάν λάβει κανονική άδεια, πράγμα που μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα καθώς όλες οι εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτηση. Μέχρι να πάρουν, όμως, κανονική άδεια απαιτείται η συγκατάθεση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους. Επίσης ο κ. Σύψας σημείωσε πως υποχρεωτικός, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός μόνο ανθρώπων που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας, αλλά και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. 

Σημειώνεται, ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής απαντώντας στο ερώτημα της κυβέρνησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, κάνει σύσταση ως έσχατη λύση μόνο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως το προσωπικό των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πόρισμά της «πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».

Exit mobile version