Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna προειδοποιεί ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Omicron.

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna (MRNA.O) προκάλεσε νέο κώδωνα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές την Τρίτη, καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας προειδοποίησε ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι απίθανο να είναι τόσο αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Omicron όσο της Δέλτα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, έχασαν περισσότερο από ένα δολάριο, το αυστραλιανό νόμισμα έπεσε σε χαμηλό έτος και ο Nikkei εγκατέλειψε τα κέρδη του καθώς τα σχόλια του Stéphane Bancel πυροδότησε φόβους ότι η αντίσταση στα εμβόλια θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες ασθένειες και νοσηλεία, παρατείνοντας την πανδημία.

«Δεν υπάρχει κόσμος, νομίζω, στον οποίο (η αποτελεσματικότητα) είναι το ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Delta», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Bancel, στους Financial Times σε συνέντευξή του.

“Πιστεύω ότι θα είναι μια πτώση υλικού. Απλώς δεν ξέρω πόσο γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα… λένε “αυτό δεν θα είναι καλό », είπε ο Μπανσέλ.

Το Omicron – το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι ενέχει “πολύ υψηλό” κίνδυνο εξάπλωσης μόλυνσης – έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, με το κλείσιμο των συνόρων να ρίχνει σκιά στην εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη από μια διετούς πανδημία.

Η είδηση ​​της εμφάνισής του εξαφάνισε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των παγκόσμιων μετοχών την Παρασκευή, αν και κάποια ηρεμία αποκαταστάθηκε αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της Omicron. FRX

Οι δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επαναφέρουν τα lockdown βοήθησαν επίσης να ηρεμήσουν τις αγορές προτού τα σχόλια του επικεφαλής της Moderna τρομοκρατήσουν τους επενδυτές.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ευρύτερο εμβολιασμό, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προέτρεψαν όλους από 18 ετών και άνω να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο. Η Βρετανία έχει επίσης επεκτείνει το πρόγραμμα ενίσχυσης του COVID-19 εν μέσω φόβων της Omicron.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version