Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιμένει στο σχέδιό του για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε την Παρασκευή ότι το σχέδιό του για την εισαγωγή υποχρεωτικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού ήταν σε καλό δρόμο, παρά τη σφοδρή συζήτηση για την αμφιλεγόμενη κίνηση και την αυξανόμενη αντίσταση από τους εταίρους του στον συνασπισμό.

Ο Scholz, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα ως καγκελάριος από την Angela Merkel, στα τέλη Νοεμβρίου υποστήριξε τα υποχρεωτικά εμβόλια για όλους τους ενήλικες ως την πιο σίγουρη διέξοδο από την πανδημία.

Ο κεντροαριστερός Σοσιαλδημοκράτης ζήτησε από τους βουλευτές του κατώτερου κοινοβουλίου να συντάξουν την απαραίτητη νομοθεσία με στόχο την εισαγωγή του μέτρου στα «τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου».

Ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί από τότε, ωστόσο, και το ταχέως διαδεδομένο αλλά λιγότερο σοβαρό στέλεχος Omicron έχει εγείρει νέες αμφιβολίες για το έργο, ιδιαίτερα μεταξύ του κόμματος FDP που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση με τους ηγέτες των 16 κρατών της Γερμανίας για αυστηρότερους περιορισμούς του κορωνοϊού, ο Scholz επανέλαβε ότι «θα ήταν καλό να καταλήξουμε σε μια γενική εντολή εμβολίου».

Είπε ότι όλοι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το σχέδιο.

«Αισθάνομαι πλήρης υποστήριξη» από αυτούς, είπε.

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το FDP, που μαζί με τους Πράσινους αποτελούν την τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού του Scholz.

Αν και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από την απότομη αύξηση του Omicron που έχει σαρώσει άλλα έθνη – ωθώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης Marco Buschmann από το FDP να ζητήσει μια προσέγγιση αναμονής για μια γενική εντολή εμβολίου.

Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι τα νέα ευρήματα «θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην απόφαση», σε ένα νεύμα στο Omicron που μολύνει ακόμη και τους τριπλούς εμβολιασμένους και οι μελέτες υποδεικνύουν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας σε σχέση με την παραλλαγή Delta.

«Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής είναι ιδιαίτερα επιθυμητή. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας… είναι και παραμένει η ελευθερία μας», είπε την Πέμπτη.

Η πρώτη κοινοβουλευτική συζήτηση της Γερμανίας για τα υποχρεωτικά εμβόλια έχει προγραμματιστεί μόνο για τα τέλη Ιανουαρίου, παρόλο που ο ίδιος ο Scholz είχε αρχικά στόχο να συζητήσουν οι νομοθέτες το θέμα πριν από το τέλος του 2021.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς… τόσο περισσότερο το έργο ταλαντεύεται», έγραψε η εφημερίδα Sueddeutsche.

Εκατοντάδες, κατά καιρούς χιλιάδες, διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής προσέγγισης και σχεδίου εμβολιασμού για τον COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα περιστασιακά σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το παράδειγμα της Αυστρίας

Με μόλις πάνω από το 71 τοις εκατό του πληθυσμού διπλοεμβολιασμένο, η Γερμανία έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία.

Σχεδόν το 42 τοις εκατό των Γερμανών έχουν υποβληθεί σε αναμνηστική βολή, η οποία θεωρείται κρίσιμη στον αγώνα ενάντια στην Omicron.

Όπως πολλές άλλες χώρες, η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει εντολές εμβολίων για όσους ασκούν ορισμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η γειτονική Αυστρία έχει προχωρήσει περισσότερο και βρίσκεται στα πρόθυρα της εισαγωγής μιας γενικής εντολής εμβολίου, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο στην Ευρώπη.

Αν και έχει προκαλέσει διαμάχες και εκεί, το μέτρο υποστηρίζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από το ακροδεξιό FPOe της Αυστρίας.

«Θα έρθει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν για την υψηλή προστατευτική δράση και κατά του Omicron και των νοσηλειών», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer.

‘Ευαίσθητο θέμα’

Μια κυβερνητική εκπρόσωπος την Παρασκευή απέρριψε τις προτάσεις των μέσων ενημέρωσης ότι ο Σολτς έχασε τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματός του, λέγοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν ένα «ευαίσθητο θέμα» που αξίζει μια «δημόσια και ευρεία» συζήτηση.

Αρκετοί βουλευτές από το FDP, ένα κόμμα που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της χαμηλής κυβερνητικής παρέμβασης, είπαν ότι θα καταθέσουν πρόταση κατά του σχεδίου.

Ο νομοθέτης του FDP και ειδικός σε θέματα υγείας Άντριου Ούλμαν πρότεινε έναν συμβιβασμό, λέγοντας ότι θα προτείνει υποχρεωτικά εμβόλια μόνο για τα άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το παράδειγμα της Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση επιτέθηκε στον Σολτς επειδή έδωσε τα χρήματα στο κοινοβούλιο αντί να έχει την κυβέρνηση να ηγείται του νομοσχεδίου.

«Χρειαζόμαστε ταχύτητα και ηγεσία», είπε ο Χέντρικ Γουεστ, ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από το κεντροδεξιό CDU, προειδοποιώντας κατά των «πολιτικών ελιγμών» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, επιδημιολόγος από τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz, είπε ότι τα υποχρεωτικά εμβόλια έπρεπε να έρθουν γρήγορα για να αποφευχθούν τα χειρότερα από αυτά που θα μπορούσε να επιφυλάσσει η Omicron – και οι μελλοντικές παραλλαγές.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ο δρόμος που είναι απαραίτητος για τη Γερμανία», είπε στο RTL.

Πηγή: timesofisrael.com

Exit mobile version