Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει τοίχους ή συρματοπλέγματα στα σύνορά της

Η Ursula Von Der Leyen ,Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα παράσχει κεφάλαια για συρματοπλέγματα και τοίχους για να αποτρέψει τους παράτυπους μετανάστες στα σύνορά της.

Ο Φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πρωτεύουσα του Βελγίου.

Ο Φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας ότι τα λεγόμενα μέτρα “φυσικής υποδομής” για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, “ήμουν πολύ σαφής ότι η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν κοινή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι τα κονδύλια δεν θα να προβλεφθούν συρματοπλέγματα και τοίχοι». είπε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών ή Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας , της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Κύπρου, της Σλοβακίας και της Πολωνίας υπέγραψαν κοινή επιστολή ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τα σύνορα της ΕΕ έναντι των μεταναστών με «φυσικούς φραγμούς». .

Λευκορωσία

Ο Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

“Βλέπουμε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Λευκορωσίας ως υβριδική επίθεση. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιεί ο Λουκασένκο είναι θύματα. Η ζωή κανενός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικά ζητήματα.” Ο Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι συνεχίζουν να διερευνούν επιλογές κυρώσεων για τη Λευκορωσία.

Υπεροχή του δικαίου της ΕΕ

Ο Von der Leyen αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η οποία άφησε το στίγμα της στη σύνοδο κορυφής, «αν το δίκαιο της ΕΕ είναι ανώτερο από αυτό των κρατών μελών».

Ο Von der Leyen δήλωσε ότι αποκλείεται η ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή τον «μηχανισμό προϋποθέσεων του προϋπολογισμού» έναντι των εν λόγω χωρών σε αυτό το στάδιο και τόνισε ότι η ΕΕ θα εξετάσει αυτή την επιλογή μόνο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ Δικαιοσύνη.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία υπέβαλαν αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για να αποφασίσει εάν η εισαγωγή του εν λόγω μηχανισμού είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ, προκειμένου να τους δεσμεύσει να σέβονται το κράτος δικαίου. Η απόφαση για την υπόθεση, η οποία εκδικάστηκε στις 11 Οκτωβρίου, αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Νέες προτάσεις προς την Επιτροπή για τη μετανάστευση

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης, ο Μισέλ είπε: «Σήμερα ανοίξαμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εφαρμογή συστάσεων για θέματα που χρήζουν βελτίωσης τους επόμενους μήνες». είπε.

Δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι υπάρχει περισσότερη πολιτική βούληση για να σημειωθεί πρόοδος στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Επιτροπή εδώ και μήνες, ο Μισέλ είπε:

«Με βάση αυτό, κατανοούμε ότι είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τα μέσα μας για τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων και αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε επιλογές στην Επιτροπή». αυτός είπε.

Στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής, αναφέρθηκε ότι υποβλήθηκαν στην Επιτροπή 8 σχέδια δράσης που κάλυπταν τόσο τις χώρες προέλευσης όσο και τις χώρες διέλευσης προκειμένου να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της ΕΕ και να αποφευχθούν οι θάνατοι, αλλά δεν κοινοποιήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το τι ήταν .

Πηγή: haberler.com

Exit mobile version