Οργανισμός “Κιβωτός του Κόσμου”

Πατερ Αντώνιος

«Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ. Σήμερα (2016) στην Κιβωτό έρχονται 500 παιδιά όλων των ηλικιών».  «Η πόρτα μας για αυτά θα είναι πάντοτε ανοιχτή». 

 «Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει;  Τα ακούει βερεσέ.»

Σε αυτό του τον αγώνα, πάντα στο πλάι του η σύντροφος και αρωγός, η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή, με την οποία τότε, όπως και τώρα θυσιάζονται και μοιράζονται τις αγωνίες, τις δυσκολίες και φυσικά την ικανοποίηση του εγχειρήματος.

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μόνο κίνητρό μας είναι η αγάπη και σε αυτή βασιζόμαστε».

Η προσφορά του απλού κόσμου ξεκίνησε μετά από καιρό, εφόσον γνώρισαν το νεαρό ιερέα και συνειδητοποίησαν τις προθέσεις του. Οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να έρχονται ο ένας μετά τον άλλο και εθελοντικά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.  Δάσκαλοι άρχισαν να έρχονται και να κάνουν μαθήματα στα παιδιά, νοικοκυρές της περιοχής άρχισαν να φέρνουν πράγματα από τα σπίτια τους, τρόφιμα και ρούχα που δεν χρειάζονταν πια οι δικές τους οικογένειες.

Ανάγκες

Από ιδρύσεως της Κιβωτού ήταν ο απλός κόσμος που αγάπησε το έργο και συμπαραστάθηκε με όποιο τρόπο μπορούσε. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στο πλάι μας όλα αυτά τα χρόνια, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες σε αυτό το έργο αγάπης, δείχνοντας με τον τρόπο τους την αγάπη τους για την Κιβωτό και τον ανθρωπισμό. Κάνουν τα παιδιά μας πιο χαρούμενα και βοηθώντας να μη τους λείπουν πολλά, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στο έργο της Κιβωτού.

Οι εθελοντές συμπαραστάτες μας φροντίζουν ανιδιοτελώς τις βασικές ανάγκες των παιδιών όπως:
σίτιση – ένδυση – υπόδηση – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – ψυχαγωγία – πολιτισμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις – σχολική ένταξη καθημερινά φροντηστηριακά μαθήματα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου – επαγγελματική αποκατάσταση – κοινωνική ένταξη κλπ.
Η αγάπη και συμπαράσταση αυτών των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική για εμάς και είναι κάτι που μας συγκινεί βαθύτατα.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας μας πια, όλα έχουν γίνει με πολύ πολύ κόπο και αγώνα από τον π. Αντώνιο, αποκλειστικά από την αγάπη του κόσμου, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση.
Βασιζόμαστε στον κόσμο να μας βοηθάει για κάθε μία από τις ανάγκες μας. Οι δράσεις μας ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
Την καθημερινή σίτιση 500 παιδιών, και κάλυψη των αναγκών αυτών και των οικογένειών τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη κλπ.
Το Κοινωνικό μας παντοπωλείο που εξυπηρετεί και ανακουφίζει 200 οικογένειες διαφορετικές από αυτές που μετέχουν στο ημερήσιο πρόγραμμά μας.
Το πρόγραμμα «Στέγη για τη μητέρα και το παιδί», όπου άστεγες και άπορες μητέρες ενισχύονται μηνιαίως με οικονομικά βοηθήματα για να πληρώνουν το ενοίκιό τους και να διακρατούν το σπιτικό τους.
Τα σπίτια φιλοξενίας παιδιών στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή και Κόνιτσα Ηπείρου, στη νήσο Χίο και στο Βόλο, όπου φιλοξενούνται 200 παιδιά συνολικά.

Στις δύσκολες μέρες που διάγουμε όλοι μας, οι συνάνθρωποί μας, τους οποίους φροντίζουμε και έχουν ανάγκη, επηρεάζονται ακόμα πιο πολύ. Απευθυνόμαστε στην αγάπη σας να μας βοηθήσετε για την εκπλήρωση των αναγκών μας.

Πέρα από τα τρόφιμα και αναλώσιμα είδη, είναι ευχής έργον για μας, είναι άμεση ανάγκη να “υιοθετήσετε” και να αναλάβετε μία πάγια ανάγκη (ή ένα μέρος αυτής) για τις δομές μας στην Αθήνα, στην Πωγωνιανή και Κόντισα, στη Χίο και στο Βόλο.

Πάγιες ανάγκες είναι πχ η πληρωμή ενός μισθού παιδαγωγού, κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου, ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού) για τις δομές μας ή τα διαμερίσματά μας,

τα έξοδα για αγορά βενζίνης για τις μετακινήσεις μας των παιδιών μας, για αγορά πετρελαίου θέρμανσης κλπ.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Να γνωρίζετε ότι όλα γίνονται προς όφελος και συμφέρον των παιδιών μας.

Έτσι, με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου, μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

            Καθώς ο πληθυσμός που ζητούσε βοήθεια αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, ο πατέρας Αντώνιος βλέποντας τα παιδιά και τις ανάγκες ολοένα να αυξάνονται, θέλησε να στεγάσει την προσπάθεια σε ένα πρώην καφενείο και άρχισε να δημιουργεί προγράμματα υποστήριξης, με πρώτο στόχο να βοηθήσει τα μεγαλύτερα παιδιά της περιοχής να επιστρέψουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους.

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο.  Τα παιδιά ήταν άρρωστα.  Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα.  Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια.  Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη..»

Η υποστήριξη, εκτός των Ελλήνων αλλά και των μεταναστών, αποτέλεσε σημαντικό ζήτημα προβληματισμού για πολλούς πολίτες αλλά και φορείς της ευρύτερης περιοχής, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι οι προσπάθειες του ιερέα θα πρέπει να εστιάζονται αποκλειστικά στους Έλληνες που έχουν ανάγκη και όχι στους αλλοδαπούς.  Η αγκαλιά της «Κιβωτού» δέχεται όλους όσους έχουν την ανάγκη της ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία.  Ο πατέρας Αντώνιος έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσει και να πείσει την κοινότητα ότι η υποστήριξη των μεταναστών συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας για όλους όσους ζουν στην περιοχή και ότι ουσιαστικά προστατεύονται και τα δικά τους παιδιά, αφού η περιθωριοποίηση και η απελπισία υποθάλπτουν την εγκληματική συμπεριφορά. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα τα Ελληνόπουλα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών και των οικογενειών.

«Πώς θα επιβιώσει ένας πρόσφυγας εάν δεν τον εκπαιδεύσεις και δεν τον βοηθήσεις να βρει το δρόμο του;  Αναγκαστικά θα κλέψει! πλησίασα τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων γιατί τους εξήγησα την ιστορία των παππούδων και των πατέρων μας… Ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά, ρατσισμός και θάνατος. Εάν ο καθένας έκανε κάτι στη γειτονιά του, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τους ξένους που δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα και αναγκαστικά περιθωριοποιούνται!  Οπότε ή κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας ή τους βοηθάμε να σταθούν στα πόδια τους»

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ο πατέρας Αντώνιος δεν έχασε ποτέ την αισιοδοξία του και την ελπίδα του ούτε την προσήλωσή του στο στόχο που είχε θέσει, βρίσκοντας πάντα τους τρόπους για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά!

«Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε… ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθεια Του συνεχίζουμε.»

 «Η αγάπη τρόπους μηχανεύεται και δεν έχει σύνορα και όρους»

Υποστηρίξτε μας

Με αφορμή περιστατικά – απάτες, που παρατηρήθηκαν κυρίως στην επαρχία, σας ενημερώνουμε ότι η Κιβωτός του Κόσμου δεν πραγματοποιεί εράνους “από πόρτα σε πόρτα”, δεν έχει εκπροσώπους που να εισπράτουν οικονομική βοήθεια ή οτιδήποτε άλλο στο όνομα της Κιβωτού. Οποιαδήποτε προσφορά είναι αποδεκτή με επίσκεψη από τα γραφεία μας επί της Ζηνοδώρου 3 στην Αθήνα ή με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς με όνομα δικαιούχου “Κιβωτός του Κόσμου”.

Τραπεζικός Λογαριασμός

EUROBANK : 0026 0178 870100 872073

IBAN : GR3702601780000870100872073
SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870

IBAN:GR3801720230005023032595870


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42

IBAN: GR6201101000000010029610242


ALPHA BANK : 183002002003534

IBAN: GR4801401830183002002003534



 Μετά την προσφορά σας, αν σας είναι απαραίτητη η έκδοση και ταχυδρομική αποστολή του αντίστοιχου παραστατικού είσπραξης, παρακαλώ να επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 5141935 (9:00πμ-5:00μμ) για επιβεβαίωση των στοιχείων του δωρητή

 Προσφορές μέσω PayPal – Donations Through PayPal

Αριθμοί Τηλεβοήθειας.

Δωρεά μεσω BYDO

Δωρεά μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας

Επικοινωνία (Ιστοσελίδα: https://www.kivotostoukosmou.org/el/ )

ΑΘΗΝΑ: ΤΗΛ: +30 210 5141953 , +30 2105124041

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ: ΤΗΛ : +30 22710 81953 και +3022710 22810 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΤΗΛ : +24210 77020 ή 030

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΗΛ: +30.26570.31005,  +30.26570.31006

Κιβωτός του Κόσμου Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας Καλαμάτα: ΤΗΛ : +302721060379

Exit mobile version