Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα παράσχουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμμαχία αναπτύσσει τμήματα της έτοιμης για μάχη απόκρισή της και θα συνεχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής άμυνας, ενώ είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανατρέψει η ουκρανική κυβέρνηση.

“Βλέπουμε ρητορική, τα μηνύματα, τα οποία υποδηλώνουν έντονα ότι ο στόχος είναι η απομάκρυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο Κίεβο”, είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά από εικονική συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ορισμένοι από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τον τύπο των όπλων που θα προμήθευαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αεράμυνων, είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Οι Σύμμαχοι είναι πολύ δεσμευμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ αναπτύσσει στοιχεία της δύναμης ταχείας απόκρισής του, η οποία αποτελείται από χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες και ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων, σε συμμαχικό έδαφος.

«Τώρα αναπτύσσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας», είπε.

Ξεχωριστά, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει μια εταιρεία στρατευμάτων στη Σλοβακία όπου οι στρατιώτες θα δημιουργήσουν μέρος μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ που θα δημιουργηθεί.

«Εργαζόμαστε για να στείλουμε γρήγορα μια εταιρεία στη Σλοβακία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετά από συνομιλίες με τον Σλοβάκο ομόλογό της.

Μια εταιρεία συνήθως περιλαμβάνει περίπου 150-200 στρατιώτες.

Η Γερμανία θα στείλει επίσης μια μπαταρία πυραυλικής άμυνας Patriot στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, μαζί με περίπου 300 στρατιώτες για να τη χειριστούν. Δεν ήταν αμέσως σαφές πού ακριβώς θα πήγαινε το σύστημα.

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version