Οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Ουκρανία μετά από εντολή του Πούτιν για επίθεση

ΜΟΣΧΑ/ΚΙΕΒΟ, 24 Φεβρουαρίου (Reuters) – Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές ουκρανικές πόλεις και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της την Πέμπτη, ανέφεραν αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά.

Λίγο μετά την ομιλία του Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ακούστηκαν εκρήξεις στην ησυχία της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου πριν από την αυγή. Πυροβολισμοί έτρεξαν κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ειρηνικές ουκρανικές πόλεις δέχονται χτυπήματα”, ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα.”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι προσευχές του ήταν με τον λαό της Ουκρανίας «καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Η Ρωσία απαιτεί τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ο Πούτιν είπε ότι είχε εξουσιοδοτήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αφού η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αμυνθεί ενάντια στις απειλές όπως είπε από τη σύγχρονη Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, να αναπτύσσεται και να υπάρχει με μια συνεχή απειλή που προέρχεται από το έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν. «Όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση ​​του κυβερνώντος καθεστώτος στην Ουκρανία».

Το πλήρες εύρος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν ήταν αμέσως σαφές, αλλά ο Πούτιν είπε: “Τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών. Δεν πρόκειται να επιβάλουμε τίποτα με τη βία”.

Μιλώντας καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διοργάνωσε έκτακτη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, ο Πούτιν είπε ότι έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να προστατεύσουν τον λαό και κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να καταθέσει τα όπλα.

Τα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης της Ουκρανίας στο Κίεβο και την πόλη Χάρκοβο στα βορειοανατολικά χτυπήθηκαν από πυραύλους, ανέφερε ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλούμενος αξιωματούχος, ενώ ρωσικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στις νότιες πόλεις-λιμάνι της Οδησσού και της Μαριούπολης, μετέδωσε το Interfax Ukraine.

Εκρήξεις συγκλόνισαν επίσης την αποσχισμένη πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πολιτικά αεροσκάφη ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Διαβάστε περισσότερα

Ώρες νωρίτερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν έκκληση προς τη Μόσχα για βοήθεια για να σταματήσει η υποτιθέμενη ουκρανική επιθετικότητα – ισχυρισμούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν ως ρωσική προπαγάνδα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα ενέκρινε μια επίθεση και δεν απάντησε σε πρόσκληση για συνομιλίες.

Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει την Ουκρανία ήταν απαράδεκτη και είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αμυνθεί έναντι των απειλών που είπε ότι προέρχονται από την Ουκρανία.

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ»

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν είχε επιλέξει έναν προμελετημένο πόλεμο που θα επέφερε καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο.

“Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για το θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θα θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη”, είπε.

Είπε ότι θα ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία την Πέμπτη, πέρα ​​από τα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε έντονα την «απερίσκεπτη και απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των «επιθετικών ενεργειών» της Μόσχας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση την τελευταία στιγμή στον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο «στο όνομα της ανθρωπότητας», αφού ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, στο όνομα της ανθρωπότητας, φέρε τα στρατεύματά σου πίσω στη Ρωσία», είπε ο Γκουτέρες, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι συνέπειες ενός πολέμου θα ήταν καταστροφικές για την Ουκρανία και εκτεταμένες για την παγκόσμια οικονομία, είπε.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε ότι η χώρα του δεν είναι επιθετική εναντίον του ουκρανικού λαού αλλά κατά της «χούντας» στο Κίεβο.

Η Ουκρανία περιόρισε νωρίτερα τις μη στρατιωτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της λόγω “δυνητικού κινδύνου”, ώρες αφότου η παρακολούθηση ζώνης σύγκρουσης προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις υπερπτήσεις για τον κίνδυνο ακούσιας κατάρριψης ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο.

Συνοδεία στρατιωτικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων εννέα τανκς εθεάθησαν να κινούνται προς το Ντόνετσκ νωρίτερα την Τετάρτη από την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων, ανέφερε μάρτυρας του Reuters.

Ο βομβαρδισμός είχε ενταθεί από τη Δευτέρα, όταν ο Πούτιν αναγνώρισε δύο αυτονομιστικές περιοχές ως ανεξάρτητες και διέταξε την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων, μια κίνηση που η Δύση αποκάλεσε την έναρξη εισβολής.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες σε ηλικία μάχης.

Οι δυτικές χώρες και η Ιαπωνία επέβαλαν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και ιδιώτες, αλλά ανέστειλαν τα πιο σκληρά μέτρα τους μέχρι να ξεκινήσει μια εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την πίεση την Τετάρτη επιβάλλοντας κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και στα εταιρικά στελέχη της.

Η Γερμανία πάγωσε την Τρίτη τις εγκρίσεις για τον αγωγό, ο οποίος έχει κατασκευαστεί αλλά δεν ήταν ακόμη σε λειτουργία, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να εξοπλίσει τις προμήθειες ενέργειας στην Ευρώπη.

Exit mobile version