Οι Περιφέρειες της χώρας στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας

Να ξεκινήσουμε από μία βασική παραδοχή: οι πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη τείνουν να γίνουν η «νέα κανονικότητα», καθώς διαρκώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση η οποία τροφοδοτείται από την προηγούμενη και παράγει την επόμενη. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι γνωστά: Εναν πόλεμο στα ευρωπαϊκά εδάφη που παράγει διαρκώς νέες κρίσεις, όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η επικείμενη ύφεση και βέβαια η ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη σύγχρονη πρόκληση, την κλιματική κρίση με τα ακραία φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές να γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Και τελικά, βρισκόμαστε σήμερα, μπροστά στο φάσμα μιας βίαιης πτώσης του βιοτικού μας επιπέδου και στον κίνδυνο η επόμενη γενιά να βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την προηγούμενη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το σύνθετο διεθνές περιβάλλον έχοντας ήδη στην πλάτη της μία δεκαετή οικονομική και πολιτική κρίση η οποία προκάλεσε πολλές και βαθιές πληγές. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η κρίση, μας έμαθε πολλά και το πιο σημαντικό που μας δίδαξε είναι ότι για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών, των φορέων και των επιπέδων διακυβέρνησης. Ειδικά οι δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα και ταχύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, είναι πυλώνες σταθερότητας και αποτελεσματικότητας για την Ελλάδα, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στη χώρα μας, έχουμε δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να θωρακίσουμε την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια, αλλά και για να μετασχηματισουμε την οικονομία μας. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, που μαζί με τους υπόλοιπους κρατικούς πόρους και τους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν την μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, να δημιουργήσει ένα νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο με τις δεκατρείς Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως ατμομηχανές της ανάπτυξης, αλλά και ως εγγυητές ότι η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη και θα φτάσει σε κάθε τόπο, σε κάθε πολίτη.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, το πιο σημαντικό είναι, το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης να λειτουργήσουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά, ώστε όλα τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος να ενταχθούν στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι θα υλοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Οι δεκατρείς Περιφέρειες είναι ο πιο σύγχρονος θεσμός της χώρας και η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας του 2030. Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, βρήκαμε τους τρόπους και τους πόρους, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την έρευνα, να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να προσαρμόσουμε τη λειτουργία μας και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας, να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, να ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα και κυρίως να σταθούμε στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αντιμετωπίσαμε προκλήσεις, κατακτήσαμε στόχους, πετύχαμε νίκες για τη χώρα. Αποδείξαμε στους συμπολίτες μας ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν, ότι μπορούμε να γίνουμε η γέφυρα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

(*) Ο Προέδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει στο Olympia Forum IΙI, το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Απόστολος Τζιτζικώστας
Προέδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version