Οι ΗΠΑ αναρωτιούνται αν μπορούν να βασιστούν στη Γερμανία για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας

Αξιωματούχοι από την Ουάσιγκτον μέχρι το Λονδίνο και τη Βαρσοβία ρωτούν εάν η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, η τάση της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να κρατά χαμηλό προφίλ στις διεθνείς συγκρούσεις και οι μακροχρόνιοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί της με τη Μόσχα την καθιστούν πλέον αναξιόπιστο σύμμαχο στην κρίση στην Ουκρανία .

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις ΗΠΑ και άλλους στη μεταφορά αμυντικών όπλων στην Ουκρανία και εμπόδισε τους εταίρους του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου να δώσουν στο Κίεβο γερμανικά όπλα . ο αρχηγός του ναυτικού του παραιτήθηκε μετά από φιλορωσικά σχόλια. και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καθυστέρησαν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Παρά τις επανειλημμένες προτροπές από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Σολτς δεν έχει δεσμευτεί δημόσια να παγώσει έναν αμφιλεγόμενο γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Μόσχα εισέλθει στην Ουκρανία. Και τώρα διπλωμάτες λένε ότι το Βερολίνο έχει ζητήσει εξαίρεση από τις μελλοντικές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα της επέτρεπε να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Υπογραμμίζοντας την έκταση της δυσπιστίας μεταξύ των συμμάχων της Γερμανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε να πετάξει πάνω από το γερμανικό έδαφος όταν απέστειλε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, επειδή το Λονδίνο φοβόταν ότι η λήψη άδειας υπερπτήσης θα αργούσε πολύ, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους.

Καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία, μια τεράστια χώρα κοντά στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης που άλλοι Ευρωπαίοι συχνά αναζητούν καθοδήγηση, φαίνεται απελπισμένη να πάρει πίσω μέρος.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε ότι ο ρόλος του Βερολίνου στην κρίση ήταν να παρέχει οικονομική και διπλωματική υποστήριξη, ενώ άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια – μια δήλωση που προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των εταίρων για τη συνοχή της συμμαχίας.

«Είναι εύκολο να δικαιολογήσεις μια ενέργεια ή μια πολιτική, αλλά όταν τα παίρνεις όλα μαζί, παίρνεις μια αφήγηση ότι η Γερμανία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος… Υπάρχει η αίσθηση ότι η Γερμανία όχι μόνο αμφιταλαντεύεται, αλλά λαμβάνει ενεργά μέτρα για να αποτρέψει τη βοήθεια », δήλωσε ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε ότι έπρεπε να συζητηθεί η Γερμανία για την υποστήριξη αυστηρών κυρώσεων με στόχο την αποτροπή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς απέρριψε μάλιστα τη στάση της Γερμανίας ως ανήθικη, λέγοντας ότι σπέρνει διχασμό στην Ευρώπη. Και αφού το Βερολίνο έστειλε 5.000 μεταχειρισμένα κράνη για να βοηθήσει την Ουκρανία να προετοιμαστεί για εισβολή , ο δήμαρχος Κιέβου Vitali Klitschko σε συνέντευξή του στη γερμανική ταμπλόιντ Bild ρώτησε τι θα έστελναν οι Γερμανοί στη συνέχεια: «μαξιλάρια;».

ι περισσότεροι επικριτές συμφωνούν ότι η αμυντική πολιτική της Γερμανίας και ο μακροχρόνιος δεσμός της με τη Ρωσία δεν έχουν αλλάξει, αλλά είπαν ότι η αμφιθυμία του Βερολίνου απειλούσε τον ρόλο του στη δυτική συμμαχία σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τη Μόσχα.

«Τίποτα δεν άλλαξε στη σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία, είναι μόνο η απειλή πολέμου του Πούτιν που άλλαξε το πλαίσιο. Όλα είναι καλά όταν είσαι ερωτευμένος με έναν γκάνγκστερ, αρκεί να μην σκοτώνει ανθρώπους μπροστά σου», είπε ο Slawomir Debski, επικεφαλής της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης της Πολωνίας, του Πολωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Η ακινησία του Βερολίνου απέναντι στις κλιμακώσεις της Μόσχας -η φαινομενική επιθυμία του για κάτι σαν ουδέτερη ή μεσολαβητική θέση στην κρίση- είναι το αποτέλεσμα αποφάσεων που ελήφθησαν πριν από δεκαετίες από διαδοχικές κυβερνήσεις που έχουν πλέον συγκλίνει για να δέσουν τα χέρια της χώρας.

Πηγή: wsj.com (Wall Street Journal)

Exit mobile version