Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Τα μέτρα για την καταπολέμηση του Covid-19 έχουν αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση του Covid-19 έχουν αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών που δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν αντίσταση σε κοινούς ιούς, αφήνοντάς τα ευάλωτα όταν τελικά φορούν μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις.

Η επαφή με ιογενή παθογόνα συμβαίνει σε αρκετά τακτική βάση και παρόλο που δεν οδηγεί πάντα σε ασθένεια, η έκθεση βοηθά στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι της απειλής σε περίπτωση που αντιμετωπιστούν ξανά με ιούς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών, οι παρατεταμένοι περιορισμοί στις συναντήσεις και τα ταξίδια, παράλληλα με τη μάσκα και την κοινωνική απόσταση, όχι μόνο μείωσαν τον κίνδυνο Covid αλλά και άλλα αναπνευστικά σφάλματα όπως η γρίπη – περιπτώσεις των οποίων ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες τον περασμένο χειμώνα , σύμφωνα με σε δεδομένα παρακολούθησης που περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την Αγγλία που καταρτίζεται από το Royal College of GPs (RCGP).

Ωστόσο, οι ιολόγοι ανησυχούν για τον RSV, έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, και μερικές φορές ακόμη και θάνατο, σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός – και για τα οποία δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια.

«Η γρίπη με ανησυχεί, αλλά υπάρχει ένα εμβόλιο – και έτσι οι πιο ευάλωτοι θα έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε η Δρ Catherine Moore, σύμβουλος κλινικής επιστήμονας για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας. Προειδοποίησε ότι το RSV δεν έχει επί του παρόντος εμβόλιο. «Ενώ αυτό που έκανε ο Covid προκάλεσε ένα μεγάλο ζήτημα στις ενήλικες ICU μας, ενδέχεται να δούμε αντίθετα προβλήματα στις παιδιατρικές νοσηλείες και στην εντατική φροντίδα», είπε.

Πριν από το Covid, τα περισσότερα παιδιά αντιμετώπισαν τους περισσότερους εποχικούς ιούς πριν γίνουν 18 μηνών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη εισροή σε παιδικούς νοσοκομικούς θαλάμους κάθε χειμώνα είναι μωρά ηλικίας κάτω του ενός που έχουν για πρώτη φορά μολυνθεί με RSV – επειδή οι πνεύμονες τους δεν είναι καλά αναπτυγμένοι, το σώμα τους αγωνίζεται να καταπολεμήσει τη μόλυνση, εξήγησε ο Moore.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι εάν η ζωή αρχίσει να επιστρέφει στην προ-Covid κανονικότητα, οι αναπνευστικοί ιοί που κυκλοφορούν συνήθως κάθε χειμώνα θα επιστρέψουν παράλληλα με τον κοροναϊό.

Η Moore είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο εμφάνισης RSV σε μικρά παιδιά. «Έχουμε δύο ομάδες τώρα από παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τον ιό, οπότε είναι ευπαθή, αλλά αξίζουν δύο χρόνια!»

Πριν από την πανδημία, στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερα από 30.000 μωρά και παιδιά κάτω των πέντε ετών εισήχθησαν στο νοσοκομείο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του RSV. Υποθέτοντας ότι η «κανονικότητα» συνεχίζεται αργότερα φέτος, «ετοιμαζόμαστε για σημαντικό αντίκτυπο στην παιδιατρική», δήλωσε ο Moore.

Σύμφωνα με το RCGP, μερικές περιπτώσεις RSV εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα, κάτι που είναι άτυπο δεδομένου ότι ο ιός κυκλοφορεί κανονικά το χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το RSV στα τέλη Μαΐου είναι πολύ ασυνήθιστο», δήλωσε ο Deenan Pillay, καθηγητής ιολογίας στο University College London και μέλος της ομάδας Independent Sage. Μπορεί να είναι μια αντανάκλαση της πιο ανοσολογικής ευαισθησίας, το γεγονός ότι ορισμένοι περιορισμοί Covid έχουν χαλαρώσει, ή πράγματι μια αλλαγή στην εποχική συμπεριφορά του ιού ως απάντηση στην επίμονη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του Covid, είπε.

Αλλά υπάρχουν πολλά άγνωστα και είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί το χειμώνα με το RSV και άλλα παθογόνα, δήλωσε ο William Irving, καθηγητής ιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. «Δεν είδαμε τη γρίπη τον περασμένο χειμώνα, οπότε αν επανέλθει τον ερχόμενο χειμώνα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα άσχημο».

Ωστόσο, υπάρχει ένα εμβόλιο γρίπης που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα σημαντικό κομμάτι της νόσου, ανέφεραν οι επιστήμονες, αναγνωρίζοντας ότι ελπίζουν ότι η εμπειρία του Covid θα ενισχύσει την πρόσληψη του εμβολίου κατά της γρίπης.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να συνδυάσουμε ίσως ένα εμβόλιο γρίπης με μια αναμνηστική δόση του εμβολίου [Covid]», δήλωσε ο Irving. Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός συνδυασμού εμβολίου Covid-flu είναι ήδη σε εξέλιξη.

Πηγή: theguardian.com (σε μετάφραση)

Exit mobile version