Οι βομβαρδισμοί από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αυξάνει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία

Φόβοι ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για επίθεση καθώς χτύπησε το νηπιαγωγείο στη Stanytsia Luhanska

Οι εντάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί δραματικά αφού αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εξαπέλυσαν έντονο φράγμα πυροβολικού κατά μήκος της γραμμής ελέγχου με τις ουκρανικές δυνάμεις, βομβαρδίζοντας ένα νηπιαγωγείο και τραυματίζοντας τρία άτομα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σημειώθηκαν «πολλαπλά περιστατικά βομβαρδισμών» το πρωί της Πέμπτης σε όλη την πρώτη γραμμή στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η επίθεση στην πόλη Stanytsia Luhanska τρύπησε τον τοίχο του νηπιαγωγείου με αριθμό 21. Η σχολική μέρα είχε μόλις ξεκινήσει όταν μια οβίδα έπεσε στο κτίριο στην οδό Depovska. Το βίντεο έδειξε συντρίμμια και τοιχοποιία σκορπισμένα πάνω από μια περιοχή παιχνιδιού.

«Τα παιδιά έτρωγαν πρωινό όταν χτύπησε», είπε η Ναταλία Σλεσάρεβα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Έφτασε στο γυμναστήριο. Μετά το πρωινό, τα παιδιά είχαν μάθημα γυμναστικής. Έτσι άλλα 15 λεπτά, και όλα θα μπορούσαν να ήταν πολύ, πολύ χειρότερα».

Η Σλεσάρεβα είπε ότι δούλευε στο πλυσταριό εκείνη την εποχή. Η έκρηξη της έπληξε την πλάτη στην πόρτα, είπε, με καπνό, σκόνη και σπασμένα τζάμια. «Δεν μπορούσα να νιώσω τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μου. Όλα χτυπούσαν», είπε.

Δάσκαλος και φύλακας έμειναν με διάσειση. Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι 32 οβίδες έπεσαν στην πόλη, τραυματίζοντας επίσης έναν στρατιώτη και διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα δεύτερο βλήμα άφησε έναν μικρό κρατήρα κοντά στις τσουλήθρες των παιδιών στην παιδική χαρά του κήπου. Μια γυναίκα, η Ναταλία, είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της έσπευσαν να πάρουν το παιδί τους αφού άκουσαν την απεργία.

“Ήμουν πολύ φοβισμένος. Το νηπιαγωγείο δεν έχει καταφύγιο για βόμβες. Έχει μόνο χοντρούς τοίχους. Αλλά κατάφεραν ακόμη και να τα τρυπήσουν», είπε. «Ακόμα δεν μπορώ να ηρεμήσω».

Η επίθεση ήταν μέρος ενός προφανώς συντονισμένου βομβαρδισμού από φιλορώσους αυτονομιστές σε πολλές τοποθεσίες σε όλη την μήκους 250 χιλιομέτρων πρώτη γραμμή. Η επίθεση φαίνεται να συνεχίζεται το απόγευμα της Πέμπτης με αναφορές για περαιτέρω βομβαρδισμούς της πόλης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, κατηγόρησε τη ρωσική πλευρά για «προκλητική» συμπεριφορά τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρέμενε «ευδιάκριτα πιθανή» και θα μπορούσε να συμβεί «τις επόμενες μέρες» .

Η κατάσταση στο έδαφος στα ανατολικά φαινόταν να επιδεινώνεται ραγδαία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία μαχητές είχαν χρησιμοποιήσει ένα τανκ στην επιχείρηση – ένα ασυνήθιστο γεγονός και μια παραβίαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

«Αυτές οι οβίδες προήλθαν από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε ο Κουλέμπα.

Δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση από τη Μόσχα και τους τοπικούς αντιπροσώπους της, περίπου 24 ώρες αφότου το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι απομακρύνει ορισμένα από τα στρατεύματά του από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ , Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «ανησυχεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, που επισκέφθηκε το Κίεβο, επανέλαβε αυτό. «Οι αναφορές για υποτιθέμενη ανώμαλη στρατιωτική δραστηριότητα από την Ουκρανία στο Ντονμπάς είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για εισβολή», έγραψε στο Twitter. “Αυτό είναι κατευθείαν από το βιβλίο του Κρεμλίνου.”

Η Μαρία Μεζέντσεβα, μια Ουκρανή βουλευτής, είπε: «Το βλέπω ως περαιτέρω πρόκληση γιατί οι προηγούμενες δεν λειτούργησαν. Τους βλέπουμε να κυνηγούν τις κοινωνικές υποδομές. Η ιδέα είναι να προκαλέσουμε την ουκρανική πλευρά σε αντίδραση».

Ο ΟΑΣΕ καταγράφει τακτικά πυρά μεταξύ οπλισμένων από τη Μόσχα αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών. Τους τελευταίους μήνες αυτή η σύγκρουση χαμηλού επιπέδου ήταν σχετικά ήρεμη καθώς η Ρωσία έχει μετακινήσει 150.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν λάβει οδηγίες να μην απαντούν στα πυρά.

Η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να προκαλέσει κλιμάκωση για την ανακατάληψη εδάφους των ανταρτών με τη βία. Λέει ότι η Ουκρανία είναι ένοχη για γενοκτονία, την οποία η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι ανησυχεί βαθιά για την έξαρση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.Διαφήμιση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις αναφορές για προγραμματισμένη εισβολή από τη Ρωσία, αλλά είπε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Είπε ότι η Ρωσία άρχισε να αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της που είχαν ολοκληρώσει ασκήσεις σε περιοχές γειτονικές με την Ουκρανία, αλλά ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο.

Οι προθέσεις του Πούτιν παραμένουν ασαφείς, μετά τις ανακριβείς προβλέψεις της Ουάσιγκτον ότι μια εισβολή μπορεί να ξεκινήσει την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι μέρος του ρωσικού εξοπλισμού και πυρομαχικών θα παραμείνει στη χώρα του μόλις ολοκληρωθούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθούν δίπλα στην Ουκρανία, το Σαββατοκύριακο.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Στόλτενμπεργκ έχουν εκφράσει βαθύ σκεπτικισμό ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της. Το Κρεμλίνο είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να επιστρέψουν τα στρατεύματα στις βάσεις τους, λέγοντας ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για να αναπτυχθούν για στρατιωτικές ασκήσεις.

Την Τετάρτη, η ρωσική Δούμα ζήτησε από τον Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αυτονομιστικές πολιτικές οντότητες στο Ντονμπάς – τις λαϊκές δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ – ως ανεξάρτητα κράτη. Το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει πώς θα απαντήσει.

Η επίσημη αναγνώριση θα αύξανε δραματικά τις εντάσεις και θα εξοντώσει τη συμφωνία του Μινσκ, που υπεγράφη από το Κίεβο και τη Μόσχα το 2015. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Ζελένσκι ότι δεν εφαρμόσει τις συμφωνίες.

Την Πέμπτη, η λαϊκή δημοκρατία του Λουχάνσκ ισχυρίστηκε ότι είχε δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις. Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει όλμους, εκτοξευτές χειροβομβίδων και ένα πολυβόλο σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά την Πέμπτη, ισχυρίστηκε.Διαφήμιση

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν ωμά το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, θα πρέπει να αποσυρθούν», ανέφεραν οι αυτονομιστές σε ανακοίνωσή τους.

Ο στρατός της Ουκρανίας αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είπε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής» είχαν στοχοποιήσει κυνικά αμάχους. «Ως αποτέλεσμα της χρήσης βαρέων όπλων πυροβολικού από τρομοκράτες, οβίδες έπληξαν το κτίριο του νηπιαγωγείου. Δύο άμαχοι δέχθηκαν σοκ με βόμβα», ανέφερε.

Ο Guardian είδε βίντεο που προφανώς δείχνει βομβαρδισμούς από αυτονομιστές κατά της πρώτης γραμμής της πόλης Hirske, που ελέγχεται από την Ουκρανία, στην περιφέρεια Luhansk. Ακούγονται μια σειρά από κρουστικά μπουμ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι αυτονομιστές βομβάρδισαν πολλές θέσεις πρώτης γραμμής την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία πόλης Adiviyike, όπου οι δύο πλευρές απέχουν εκατό μέτρα μεταξύ τους . Στόχος ήταν επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις που έβλεπαν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες .

Την Τετάρτη το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική ικανότητα αυξάνει μόνο σε αριθμούς και δύναμη, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι αποσύρει εν μέρει τις δυνάμεις της.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι «προετοιμασμένο για το χειρότερο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το μήνυμα από τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ήταν απόδειξη μιας ειλικρινούς επιθυμίας να βρεθεί ένας διπλωματικός δρόμος μέσω της κρίσης.

Exit mobile version