Ξεκίνησε η είσοδος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ο Πούτιν (Live Video)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε δύο αποσχισθείς περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες πριν λίγο και διέταξε τον ρωσικό στρατό να ξεκινήσει αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή, αυξάνοντας την ένταση σε μια κρίση που φοβάται η Δύση. εξαπολύσουν μεγάλο πόλεμο.

Ο Πούτιν είπε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα στις δύο αποσχισθείς περιοχές για να «διατηρηθεί η ειρήνη» σε διάταγμα που εκδόθηκε λίγο αφότου ανακοίνωσε την αναγνώριση των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εκεί, δίνοντας όρκους ΗΠΑ και Ευρώπης για νέες κυρώσεις.

Δεν ήταν αμέσως σαφές το μέγεθος της δύναμης που έστελνε ο Πούτιν, πότε θα περνούσαν τα σύνορα με την Ουκρανία και ποια ακριβώς θα ήταν η αποστολή τους.

Σε μια μακροσκελή τηλεοπτική ομιλία, ο Πούτιν, εμφανώς θυμωμένος, περιέγραψε την Ουκρανία ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Ρωσίας και είπε ότι η ανατολική Ουκρανία ήταν αρχαία ρωσικά εδάφη και ότι ήταν βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει την απόφασή του.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν, μαζί με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές ηγέτες, να υπογράφουν ένα διάταγμα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισμένων περιοχών της Ουκρανίας μαζί με συμφωνίες συνεργασίας και φιλίας.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης για μια τέτοια κίνηση, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την απόφασή του σε τηλεφωνήματα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας νωρίτερα, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ενέργεια της Μόσχας μπορεί κάλλιστα να τορπιλίσει μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να αποτρέψει τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία. Το ρούβλι επέκτεινε τις απώλειές του καθώς μιλούσε ο Πούτιν, κάποια στιγμή έπεσε πέρα ​​από τα 80 ανά δολάριο. 

Αποσπάσματα από την ομιλία του Πούτιν για την Ουκρανία

ΣΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ

«Όσοι μπήκαν στον δρόμο της βίας, της αιματοχυσίας, της ανομίας δεν αναγνώρισαν και δεν αναγνωρίζουν καμία άλλη λύση στο ζήτημα του Ντονμπάς, εκτός από τη στρατιωτική. Από αυτή την άποψη, θεωρώ απαραίτητο να λάβω μια πολύ καθυστερημένη απόφαση για άμεση αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να υποστηρίξει αυτήν την απόφαση και στη συνέχεια να επικυρώσει τις συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας με μεμονωμένες δημοκρατίες. Αυτά τα δύο έγγραφα θα είναι προετοιμάστηκε και υπογράφηκε στο πολύ εγγύς μέλλον Και από αυτούς που κατέλαβαν και κατέχουν την εξουσία στο Κίεβο, απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.

“Διαφορετικά, όλη η ευθύνη για την πιθανή συνέχιση της αιματοχυσίας θα βαρύνει αποκλειστικά τη συνείδηση ​​του καθεστώτος που κυβερνά στο έδαφος της Ουκρανίας. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, είμαι βέβαιος για την υποστήριξη των πολιτών της Ρωσίας. Από όλους τους πατριώτες δυνάμεις της χώρας».

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

«Αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα λειτουργούσε ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα, την μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε αμέσως μετά την επανάσταση του 1917…

“Ως αποτέλεσμα της μπολσεβίκικης πολιτικής, προέκυψε η Σοβιετική Ουκρανία, η οποία ακόμη και σήμερα μπορεί με βάσιμους λόγους να ονομαστεί “Η Ουκρανία του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν”. Είναι ο συγγραφέας και ο αρχιτέκτονάς της. Αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως από αρχειακά έγγραφα… Και τώρα οι ευγνώμονες απόγονοι έχουν κατεδαφίστηκαν μνημεία του Λένιν στην Ουκρανία. Αυτό λένε αποκομμουνισμό. Θέλετε αποκομμουνισμό; Λοιπόν, αυτό μας ταιριάζει. Αλλά είναι περιττό, όπως λένε, να σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε τι σημαίνει πραγματική αποκομμουνοποίηση για την Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣΑ

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιου κράτους».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

“Η Ρωσία ανέλαβε τις υποχρεώσεις να αποπληρώσει ολόκληρο το σοβιετικό χρέος σε αντάλλαγμα για τα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη να εγκαταλείψουν μέρος των ξένων περιουσιακών στοιχείων τους. Το 1994, συνήφθησαν τέτοιες συμφωνίες με την Ουκρανία, αλλά δεν επικυρώθηκαν από την Ουκρανία…

«(Η Ουκρανία) προτίμησε να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε στις σχέσεις με τη Ρωσία να είχε όλα τα δικαιώματα και τα πλεονεκτήματα, αλλά να μην φέρει καμία υποχρέωση…

“Από τα πρώτα βήματα άρχισαν να χτίζουν το κράτος τους στην άρνηση όλων όσων μας ενώνουν. Προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τη συνείδηση, την ιστορική μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρων γενεών που ζουν στην Ουκρανία.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ένταξης του ΝΑΤΟ 2008 ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ηγεσία ότι οι ενεργές εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ εάν μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια της βορειοατλαντικής συμμαχίας και να νικήσει τη διαφθορά. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να μας πείσουν ξανά και ξανά ότι το ΝΑΤΟ είναι μια ειρηνόφιλη και καθαρά αμυντική συμμαχία, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν απειλές για τη Ρωσία. Και πάλι προτείνουν να τους δεχθούμε τον λόγο τους. Ξέρουμε όμως την πραγματική αξία τέτοιων λέξεων».

ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

“Κατανοούμε ξεκάθαρα ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, το επίπεδο των στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία θα αυξηθεί δραματικά πολλές φορές. Δίνω ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός ξαφνικού χτυπήματος κατά της χώρας μας θα αυξηθεί πολλαπλάσια. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι τα έγγραφα στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ περιέχουν τη δυνατότητα ενός λεγόμενου προληπτικού χτυπήματος κατά των εχθρικών πυραυλικών συστημάτων. Και ποιος είναι ο κύριος εχθρός για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ; Το ξέρουμε επίσης. Είναι η Ρωσία. Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ, η χώρα μας είναι επίσημα και άμεσα κήρυξε την κύρια απειλή για την ασφάλεια του Βορείου Ατλαντικού. Και η Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως μπροστινό εφαλτήριο για το χτύπημα. Αν οι πρόγονοί μας το είχαν ακούσει, μάλλον απλά δεν θα το πίστευαν. Και σήμερα δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, αλλά είναι αλήθεια.”

ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να λάβει αντίποινα για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

EuroNews Live

Κάμερα Live μέσα από το Λουχάνσκ

Πηγή: reuters.com

Exit mobile version